Receptari Temps de pèsols

Receptari Temps de pèsols

El pèsol és sense cap mena de dubte el producte més identitari de la nostra comarca. Anomenats i buscats per tothom que forma part de la gastronomia. Des de finals d'hivern i fins ben entrada la primavera, són els reis de les cartes dels nostres restaurants.

Gràcies al nostre microclima, podem cultivar aquestes valerosíssimes perles verdes i ser l'enveja de moltes comarques. Gastronòmicament, és un producte importantíssim arreu de Catalunya, i nosaltres som els més grans productors, cosa que ens permet exportar-los a altres comarques, i ens converteix als restauradors en ambaixadors d'aquest producte tan nostre.

És un producte versàtil que ens permet fer tota mena d'elaboracions. Des d'entrants lleugers a plats principals. Combina perfectament amb plats de peix o carn. Crus, coccions curtes o fins i tot en coccions llargues en plats de cullera.

Del pèsol en podem destacar 3 subproductes: El pèsol petit, quan s'està formant, el que en diem ''llàgrima''. Ideal per menjar cru o per elaboracions que necessiten una cocció curta. Aquest pèsol s'està formant i de dins encara és buit. Bàsicament, té aigua i és molt fi i dolç. El pèsol gros és el pèsol dur i rodó. Així és com es menjava antigament sempre el pèsol. De dins és ple i un pèl farinós, no és tan dolç i té un punt més vegetal. És el que es fa servir per coccions llargues o purés. I la tavella, és ideal per fer brous. Ja sigui per coure pèsols, fer arrossos, o qualsevol elaboració que necessiti un brou vegetal.

 

Miquel Aldana

Xef del restaurant Tresmacarrons

Gaudeix de la cuina de temps de pèsols a casa, elaborant delicioses propostes gastronòmiques proposades per diferents restaurants del Maresme. 

Un agraïment especial a tots els establiments que hi han col·laborat cedint les receptes que apareixen en el receptari temps de pèsols 2022.

Receptes disponibles al document adjunt:

  • Pèsols ofegats com els feia la meva àvia | Restaurant Amedialuz de Canet de Mar
  • Pèsols amb calamars | Resturant Can Formiga de Pineda de Mar 
  • Pèsols llàgrima amb bacallà esqueixat | Restaurant Can Formiga de Pineda de Mar
  • Tosta amb salmó amb melmelada de pèsol del Maresme | Melmelades Calada de Sant Pol de Mar
  • Pèsols a l'estiu Sant Pau | Xef Carme Ruscalleda (recepta cedida a les jornades gastronòmiques del 2013) de Sant Pol de Mar 
  • Pèsols estofats amb botifarres, menta i anís  | El racó de can Feliu de Vilassar de Dalt 
  • Crema d'espàrrecs amb pèsols i salmó | Hotel Sa Voga d'Arenys de Mar
  • Crema de pèsols del Maresme | Restaurant Xalavia d'Argentona 
  • Coca de pèsols i micuit | IES Bisbe Sivilla de Calella 
  • Crema freda de pèsols amb escuma de formatge manxego | IES Bisbe Sivilla de Calella 
  • Saquets de sípia amb aire de pèsols | IES Bisbe Sivilla de Calella
  • Fals tacó de pèsols | IES Bisbe Sivilla de Calella  
  • Pèsols amb botifarra negra i menta | IES Bisbe Sivilla de Calella  - Recepta il·lustrada de la iaia del Maresme
0
Comparteix