Vilassar de Mar

Els torrons de Vilassar o torronada, de Vilassar de Mar, és un plat típic d'aquest municipi, ben fàcil de fer des de casa aquests dies de confinament i amb ingredients molt senzills. Tot un clàssic de la zona que es recorda en la tradició de moltes famílies.

Hem extret aquesta proposta culinària de la guia ‘Els plats del Maresme. Les receptes de la comarca poble a poble’, publicat per les Biblioteques Municipals del Maresme l’any 2004. La font que es fa servir és del llibre d’en Lluís Guardiola ‘Anecdotari vilassarenc. Vilassar de Mar’, publicat per Indústries Gràfiques Garcia, el 1959.

Segons s’explica en aquest recull, en la marina velera catalana del vuit-cents, els cuiners vilassarencs van popularitzar un plat que fou predilecte dels capitans de vaixell d’aquella època i que es va conèixer com els torrons de Vilassar. Segons s’explica també, aquest plat generà tant d’entusiasme que a una persona que li agradava molt li varen posar el motiu d’En Turrons. D’altra banda, l’expressió “S’han acabat els torrons”, es va fer servir per expressar quan un es mor, volent dir que sense torrons no es podia viure, de tan bons que són.

Ingredients:

Mongetes o cigrons.

Llard o cansalada.

Botifarra.

Elaboració:

S’aixafen les mongetes o cigrons al morter, i es passen per la paella, aplanant convenientment la pasta resultant, la qual ha d’adquirir la forma circular de la pròpia paella.

Es passen amb llard o cansalada. Se’ls procura donar un to rossenc, com si diguéssim, lleugerament cremats. S’acostumen a servir en el sopar, acompanyats de botifarra fregida i amb l’ornament d’una amanida d’escarola blanca. S’hi beu vi negre.

Tot i que aquesta és la recepta que recull la tradició, cadascú se l’adapta al seu gust i preferències.

Bon profit!
 

El confinament no ha de ser obstacle per no poder visitar la riquesa cultural i patrimonial del Maresme. Et proposem una visita virtual a la Casa Museu Carme Rovira, destacada pintora naïf vinculada a Vilassar de Mar. Ben fàcil i amb una clicada!

Podeu fer la visita en el següent enllaç:

https://www.google.es/maps/@41.5039412,2.3958386,3a,75y,183.1h,71.53t/data=!3m7!1e1!3m5!1sYNeaDeGuYusAAAQqhkIQmg!2e0!3e2!7i13312!8i6656

La Casa Museu Carme Rovira mostra el món privat de la pintora naïf Carme Rovira i exposa una selecció de les seves obres, complementades amb la restauració de les pintures murals de les parets de la casa realitzada per Joan Salvà, pintor i amic de l’artista vilassarenca, amb l’objectiu de retornar-li l’aspecte que tenia en vida de la pintora. 

Came Rovira va néixer a Vilassar de Mar el 1907, de formació autodidacta es va descobrir la seva vàlua artística al IX Saló d’Octubre de Barcelona, on se la va definir com a autèntica artista de l’estil naïf, moviment en el qual va aconseguir notorietat. Va exposar a Madrid i a París i va morir l’any 1985. 

L’art naïf (del francès, ingenu) és un corrent artístic caracteritzat per la ingenuïtat i l'espontaneïtat. Autodidacta i practicat en alguns casos per artistes sense formació acadèmica, destaca per l'ús en les obres d’art de colors vius i antinaturalistes i perspectives errònies, elaborades amb la intuïció.  Ens pot recordar l'art dels infants. 

Precisament, però, les obres naïf poden ser molt detallades, fent ús de colors saturats brillants en lloc de mescles més subtils i tons. També compten amb una absència de perspectiva, que crea la il·lusió que les figures estan ancorades en l'espai, com si suressin.
Entre els seus representants més coneguts destaquen Henri Rousseau i Séraphine Louis. Al Maresme, l’obra pictòrica i acolorida de Carme Rovira ens acosta de ple a aquest moviment destacat de la història de l’art. 
 

12 hores.

Activitat oberta al públic general. Accions artístiques en clau d’Aprenentatge Servei amb alumnat de la Universitat de Barcelona i conferenciants/es en torn a la temàtica de l’exposició. 

Com a cloenda de l’exposició es llegiran les postals de l’activitat RECOLLINT RELATS que s’han omplert durant els dies de l’exposició.

17:00 a 19:00 hores.

Activitat oberta al públic general. Amb la participació de l'alumnat del grup U4 de l'assignatura UEA Nous Recobriments i Continents en Art del Grau en Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Explicació sobre el perquè de les instal·lacions i recorreguts en la exposició, a càrrec del professorat de l’assignatura i amb la col·laboració d’artistes participant i del grup de dones del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona, Wad-Ras.

carnestoltes

La celebració del Carnaval comença amb l'arribada del Rei Carnestoltes el 20 de febrer i finalitza amb el seu enterrament el 26 de febrer. Durant aquesta intensa setmana hi haurà actes infantils el dissabte a la plaça Picasso i el diumenge a la plaça del Círcol, amb l'arribada del XLIII Carnestoltes Firobi, i una gran rua el 22 de febrer amb 17 comparses i 950 persones que culminarà en l'exhibició a la plaça Tarradellas. A les 23 h hi haurà el lliurament de premis i una disco mòbil amb Roger Freedom DJ i oferta gastronòmica amb foodtrucks, a la mateixa plaça Tarradellas.

collagraph

El proper diumenge, dia 23 de febrer, a les 11h, les artistes Neus Colet i Pilar Masip realitzaran una visita guiada a l’exposició Empremtes de Dones per explicar la tècnica de gravat al collagraph.

El collagraph és una tècnica experimental de gravat. La matriu és el resultat d’enganxar elements que puguin ser entintats i estampats sobre un suport. La seva principal aportació al món de la gràfica és la substitució de les matrius tradicionals per altres radicalment diferents, el que va suposar un replantejament fonamental pel que fa a la concepció tècnica i estètica.
 

Vilassar Comerç

De 10 a 20.30 h.
Productes i articles de la temporada anterior a bon preu. Parades instal·lades a l’avinguda Eduard Ferrés.
 

Activitats pedagògiques per a les escoles i instituts! Parcs, visites als museus, excursions, escoles de natura, activitats lúdiques, etc!

Tres Tombs Vilassar de Mar

La concentració dels Tres Tombs es farà a les 11 h, al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya. A les 12 h, començarà el seu recorregut cap al nucli antic: Mercat de Flor i Planta, Santa Marta, La Xinesca, Maria Vidal, Sant Genís, av. Escultor Monjo i Montserrat. Els Tres Tombs transcorreran pels carrers Sant Josep, Mare Caterina Coromina, riera d’en Cintet, Santa Coloma, Sant Francesc, Dr. Masriera, Anselm Clavé, Sant Joan i Sant Josep. Després per Sant Joan, av. Montevideo, av. Carles III, av. Lluís Companys, Ronda Vilassar, Maria Vidal, Sant Vicenç i finalitzarà al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya. A les 13 h, tindrà lloc la tradicional benedicció d’animals a la plaça de l’Església.

Més informació:

Sr. Pere Lloret                                                          Ignasi Ruiz
Gerent Agrícola Vilassar                Vocal Junta Rectora Mercat
Tel. 937 590 188                                              Tel. 654 358 473

La comitiva dels Reis d'Orient arribarà pel Polígon industrial Els Garrofers i seguirà per l'Av. Montevideo, Narcís Monturiol, Ctra. de Cabrils, Santa Maria, via Octaviana, Maria Vidal, Sant Genís, Montserrat, Sant Josep, Mare Caterina Coromina, Riera d’en Cintet, Narcís Monturiol, Montevideo, Sant Joan, plaça de l'Església i plaça de l'Ajuntament, on els Reis s'instal·laran en una haima per recollir les cartes dels infants. 
Organitza: Comisió de Reis i Regidoria de Cultura i Festes Populars 
Carrers de  Vilassar de Mar  

Pàgines

Comparteix
Subscribe to Vilassar de Mar