Una desena de platges del Maresme aconsegueixen la bandera blava

dimarts 18 maig 2021

Una desena de platges del Maresme aconsegueixen la bandera blava

El distintiu mediambiental reconeix aspectes com la qualitat de l’aigua, la gestió i l’educació ambiental i la seguretat.

Deu platges del Maresme han rebut la bandera blava, un distintiu que atorga anualment la Fundació Europea d’Educació Ambiental (FEE) a les platges i ports que compleixen una sèrie de condicions. En concret, s’avalua la qualitat de l’aigua, la gestió ambiental, la informació i educació ambiental, la seguretat i els serveis.
Aquest programa promou el desenvolupament sostenible de les zones marines i d’aigua dolça, desafiant les autoritats locals i els operadors de platges a assolir uns estàndards elevats.

Les platges i ports del Maresme que han estat distingits són:

  • Malgrat de Mar

Platja del Centre
Platja de l’Astillero

  • Pineda de Mar

Platja dels Pescadors
Platja de la Riera 

  • Calella

Platja de Garbí
 

  • Sant Pol de Mar

Platja de les Barques
 

  • Canet de Mar

Platja de Canet de Mar
 

  • Arenys de Mar

C.N. Arenys de Mar
 

  • Caldes d’Estrac

Platja dels Tres Micos
 

  • Sant Andreu de Llavaneres

C.N. El Balís
 

  • Mataró

Consorci Port Mataró
 

  • El Masnou

Platja d’Ocata
Platja d’El Masnou
Port Masnou

La majoria revaliden el distintiu, però a la platja dels Pescadors de Pineda l’ha aconseguit aquest 2021 després d’un any sense rebre’l per estar en obres de recuperació pels danys que hi va ocasionar el temporal Glòria.

La bandera blava es va crear l’any 1985 per part de la branca francesa de la Fundació Europea d’Educació Ambiental com un guardó nacional per ports esportius i embarcacions. L’any 1987 ja s’entregava a Espanya, Dinamarca, Portugal i França. Aquest mateix any, proclamat l’Any Europeu del Medi Ambient, la Comissió Europea va recolzar l’extensió d’aquest reconeixement a la resta de països litorals sota el títol “Platges i ports nets d’Europa”. A Espanya, la ONG que s’encarrega del programa és l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC).
Actualment, aquest distintiu s’entrega a 47 països d’arreu del món i es preveu la seva expansió a nous estats.

Doble compromís: bandera blava i segell Biosphere
Algunes d’aquestes platges tenen un doble compromís mediambiental, tenint alhora la bandera blava i el Compromís per la Sostenibilitat Turística Biosphere.
Es tracta de la platja de la Riera i la dels Pescadors de Pineda de Mar, la de Garbí de Calella i les d’El Masnou i Ocata. A més, el Port de Mataró i el C.N Arenys de Mar treballen per distingir-se enguany.

 

Comparteix