Un estudi de LABTurisme mostra com és el turista que visita el Maresme

dijous 27 juny 2019

Un estudi de LABTurisme mostra com és el turista que visita el Maresme

L’estudi, realitzat per la Diputació de Barcelona el 2018 amb la col·laboració del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, deixa dades molt interessants, com els motius de l’estada a la comarca, les preferències d’allotjament o la despesa turística.

Un 32,1% dels enquestats assegura haver repetit fins a quatre vegades la visita al Maresme.

El Perfil del Turista és un estudi realitzat per LABTurisme de la Diputació de Barcelona, en el qual s’exposa informació sobre el perfil dels turistes i visitants a la província per comarques. Inclouen diferents indicadors de gran interès, com ara les característiques de les visites, pernoctacions, motius de l’estada o despesa turística, entre altres. L’informe s’ha dut a terme amb l’estreta col·laboració del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, que ha coordinat el contacte entre la Diputació de Barcelona i els municipis participants en l’estudi. Aquestes localitats són concretament: Calella, Santa Susanna, Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Canet de Mar, Sant Pol de Mar i Mataró. Principio del formulario
En el cas del Maresme, l’any 2018 es van dur a terme, entre febrer i desembre, 1.373 enquestes a turistes allotjats a la comarca. A continuació, es destacaran les dades i conclusions més interessants de l’informe, que es troba dividit en tres blocs temàtics.

El primer d’aquests blocs, titulat “Abans del viatge”, informa sobre el perfil sociodemogràfic dels entrevistats. En aquest s’explica que el 61,5% dels enquestats són homes, davant del 38,5% de dones, i la mitjana d’edat és de 46 anys. Pel que fa a la seva nacionalitat, la més usual és l’espanyola (32%), seguida per la britànica (16,8%) i, en tercer lloc, la neerlandesa (10,7%). També és molt interessant veure el tipus d’allotjament que els turistes escullen a l’hora de passar una estada a la comarca: fins a un 67,5% tria l’hotel com a preferència, mentre que el 21,5% el càmping, en segona posició. La mitjana de pernoctacions és de 7,5. Sobre com es realitza la planificació del viatge, guanya rotundament l’ús d’internet amb un 56,3% (i sobretot, l’ús de webs d’agències o tour operadors).  Aquesta dada és significativa, ja que vol dir que les noves tecnologies i la xarxa internauta són fonamentals per a entendre el turisme d’avui.

Les característiques dels viatges també aporten dades curioses. Un 90% dels turistes enquestats asseguren que viatgen per oci. Un 6,5%, per motius personals, i un 3,6% per raons professionals. A més, el 40,1% ho fa amb la parella i un 38,4% amb la família. Un 45,6% viatja amb cotxe (el mitjà de transport més utilitzat pels enquestats).
 
La valoració del turista durant i després del viatge
El segon bloc, que s’anomena “Durant el viatge”, també aporta dades molt interessants, com ara el tipus de despesa que el turista realitza en tota l’estada. Així, es pot comprovar com l’allotjament és l’element que més inversió comporta (268,3 € de mitjana). El segueixen el transport, d’anada i tornada (180,4 €), i la despesa en altres aspectes durant les vacances (197,6 € per persona). La despesa total és de 646,3 €/persona. També és destacable veure quines són les activitats més practicades durant l’estada: en primer lloc, trobem passejades tranquil·les i relax (91,9%); en segon lloc, la platja (86,2%); seguides per la gastronomia, les compres i el turisme d’oci, natura i esport.

Finalment, l’últim bloc “Després del viatge”, mostra les repeticions de visita que han fet els turistes al Maresme. Un 53% afirma que és la primera visita que fan, mentre que un 7% visita la comarca per segona vegada. En canvi, un 32,1% assegura que és, com a mínim, la 4a visita. En total, un 45,4% repeteix la visita al Maresme, fet molt positiu per a la seva activitat turística i econòmica. I pel que fa a la valoració de l’estada, algunes de les variables més ben valorades són l’entorn, l’allotjament i les platges. La valoració general de la destinació assoleix un 8,3 (sobre 10) de mitjana.

Consulta l'informe aquí

Comparteix