El Maresme rep fons Europeus per ampliar l’oferta turística

dimecres 17 abril 2019

El Maresme rep fons Europeus per ampliar l’oferta turística

Prop d’un milió i mig d’euros dels fons FEDER complementaran les inversions dels municipis del Maresme en el seu patrimoni cultural dins el projecte: L’herència del Maresme. Rutes turístiques pel patrimoni cultural de la comarca.

El projecte comarcal impulsat pel Consell Comarcal del Maresme i dissenyat pel Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, busca aglutinar sota un relat comú diverses iniciatives locals per vertebrar un producte turístic cultural, que complementi i desestacionalitzi el turisme de sol i platja a la comarca.

Els 3 eixos que constitueixen el projecte són la conceptualització, el disseny i la senyalització de 7 rutes temàtiques (el llegat Iberoromà, torres de guaita, defenses i fortificacions, Modernisme, Patrimoni Indià, Indústria tèxtil, la Guerra Civil i el Camí de Sant Jaume), la creació d’una plataforma digital per a la difusió dels productes turístics creats, els ja existents i els futurs, i les obres i actuacions sobre recursos singulars. Aquestes actuacions són: la creació d’un centre d’interpretació al Museu Arxiu de Vilassar de Dalt i la redacció del corresponent projecte museogràfic, l’activació turística-arqueològica del Poblat Ibèric de la Cadira del Bisbe de Premià de Dalt i la redacció del corresponent projecte executiu, la rehabilitació de la Torre de les Aigües com a centre d’interpretació patrimonial i punt d’informació turístic de Dosrius, l’adequació de l’accessibilitat del clos arqueològic Torre Llauder de Mataró, l’exposició permanent del Museu Municipal i punt d’informació turístic Can Ventura del Vi de Cabrils, la reparació i rehabilitació de l’edifici històric de Vil·la Flora de Canet de Mar, la rehabilitació de la Masia de Can Ratés de Santa Susanna com a equipament d’us cultural i turístic, i la recreació 3D del Castell de Burriac de Cabrera de Mar.
27 dels 30 municipis que conformen la comarca s’han implicat en la iniciativa. Estem parlant dels municipis d’Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Calella, Canet de Mar, Dosrius, Malgrat de Mar, el Masnou, Mataró, Òrrius, Palafolls, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Santa Susanna, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Tordera, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.

El projecte s’emmarca en la darrera convocatòria publicada mitjançant la Resolució PRE/2017/2018, de 25 de juliol, del cofinançament a les entitats locals per als eixos prioritaris 4 i 6 dels Fons Europeus de desenvolupament regional (FEDER) 2014-2020, gestionats per la Direcció General d’Administració Local, sent el principal instrument de la Unió Europea per pal·liar els efectes de la disparitat entre les regions. El Programa Operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020 té com a finalitat la promoció d’un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori en la línia de les directrius de l’estratègia Europa 2020.

Per a un projecte inicialment de 4.073.051,67 €, la Direcció General d’Administració Local (Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya), ha atorgat provisionalment 1.193.915,88 € de cofinançament FEDER. El Consell Comarcal del Maresme no renuncia, però, a assolir els 1.711.820,10 € sol·licitats en un principi.

En qualsevol cas, aquesta iniciativa suposa un recolzament significatiu a l’esforç financer dels municipis i a les línies estratègiques de la comarca per ampliar el seu producte turístic i incrementar l’ocupació directa i indirecta.

Comparteix