Per no perdre's

Per no perdre's

Sant Pol de Mar
PRINCIPALS FESTES I FIRES
 
Gener:
Festa Major d’hivern
Fira de Santa Pau
 
Maig:
Fira de la maduixa de la Vallalta
Trobada de puntaires
 
Festival de Jazz de Sant Pol
Juliol:
Festa Major de Sant Jaume
Fira d’Art i Artesania

Agost:
Fira Alternativa
Firamar

Desembre:
Fira de Santa Llúcia
 
 
JORNADES GASTRONÒMIQUES
 
Jornades gastronòmiques de la maduixa de la Vallalta al Maresme, que se celebren durant un mes, de finals d’abril a finals de maig.
 
MERCATS
 

Mercat municipal: se celebra el divendres el matí, a l’aire lliure, a la plaça Anselm Clavé.
 
LLOCS PER VISITAR

Ermita de Sant Pau > Al capdamunt del turó situat a l’est de la població s’alça l’Ermita de Sant Pau, que ofereix al visitant una panoràmica excel·lent de la costa del Maresme, que arriba fins a Barcelona capital i que, quan hi ha bona visibilitat, permet veure el Montjuïc.

La capella de Sant Pau conformava un dels elements de l’antic monestir de Sant Pol del Maresme, el qual va donar posteriorment origen i nom a la vila de Sant Pol de Mar.
 
Església Parroquial de Sant Jaume > Construcció que data de final del segle XVI, d’estil gòtic tardà. Es reconstruí adossada a una torre de defensa del segle XV, que passà a fer - i que encara avui fa - la funció de campanar.

A l’interior alberga el conjunt escultòric de La Pietat, obra de Juan Martínez Montañés, dels segles XVI-XVII.
 
Restes romanes d’El Morer > Situades fora del terme urbà, per sobre de l’autopista i entre la Platja del Morer i la Roca Grossa. El jaciment actualment no està preparat per ser visitat.

Es tracta de les runes d’un centre de producció de vi, del segle I, amb continuïtat fins al segle V. A partir d’aleshores van patir etapes d’abandonament i de nous assentaments, s’hi ha trobat material ceràmic del segle XVII.

S’aprecien quatre terrasses delimitades per murs de contenció, que les separen, formats per pedres grosses i irregulars.

S’han documentat restes d’un forn d’obtenció de metall i també de part d’un molí de gra. Entre les zones del Morer i la Roca Grossa s’han trobat nombrosos fragments d’àmfores, teules i de ceràmica ibèrica.
 
Façanes modernistes > El poble mostra una variada obra arquitectònica modernista, la major part de la qual és de l’arquitecte Ignasi Mas Morell i de la que en destaquen les façanes de diversos edificis, la propietat del quals és privada.

Entre aquests cal mencionar l’edifici de Les Escoles, al carrer Santa Clara (inaugurades l’any 1910), la casa del Dr. Roura, Can Planiol i Can Tió, tots ells enclavats als carrers del centre de la vila i que, amb la bellesa del treball artesanal del ferro forjat, la rajola catalana i el mosaic de les seves façanes, contribueixen a l’encant i a la personalitat propis de Sant Pol de Mar.
 
Passeig de la punta > És un bon mirador de la platja i la mar de tota la comarca, construït entre els penya-segats i la mar, com en la Costa Brava.

Fou un projecte del Doctor Furest, que tenia la funció d’oferir una passejada agradable als vianants.

Destaca el contrast de les antigues cases d’estiueig amb els moderns blocs d’apartaments turístics, que mostra l’evolució al llarg del temps però mantenint, a la vegada, l’objectiu del seu creador: oferir una passejada agradable i una formidable panoràmica al visitant.

La punta, des de temps remots, ha estat un punt de trobada i d’oci dels santpolencs i avui encara esdevé l’escenari de moltes de les activitats populars, com la trobada de gegants, les fires de primavera i d’estiu o la ballada de sardanes que té lloc cada diumenge dels mesos de juliol i agost, a les 8 del vespre, entre d’altres.
 
 
ESPAIS NATURALS
 
Platges
 
Petites cales rocoses de sorra neta i gruixuda entre els penya-segats i el mar amb molts serveis, equipaments i accessibilitat.
Platja de les Roques Blanques
Platja de la Murtra
Platja de Can Villar
Platja de Sant Pol / Els Pescadors > disposa de Bandera Blava
La Platjola / Les Escaletes > disposa de Bandera Blava
Platja de Morer
 
 
RUTES TURÍSTIQUES
 
Cultural
 
Itinerari de patrimoni per Sant Pol de Mar > aquest itinerari pretén acostar al visitant les mostres més significatives del ric patrimoni local, cadascuna de les quals és el reflex dels diferents períodes històrics i culturals que han contribuït a fer el Sant Pol de Mar actiu, atractiu i acollidor.
 
L’itinerari transcorre per:
Plaça de la Vila
Torre de la Plaça
Carrer Consolat de Mar
Passatge de Mar
Estació de Tren i túnel
Casa Camino
La Punta
De Sant Pau, la Plaça de Tocar Ferro i el memorial de Manuel Carrasco i Formiguera
Sant Pau
Carrer Nou
Escoles Municipals
Les Tribunes
Els horts del carrer Manzanillo
Cases de cos al carrer Abat Deàs
Can Planiol
Carrer de la Plaça
Casa de naixement de l’Abad Deàs
Església de Sant Jaume
Passeig de la Riera
Cases d’estiueig a primera línia de mar
Fundació Coromines
 
 
Senderisme
 
Camí de Ronda a Sant Pol > té el seu origen en un estret sender habilitat durant el segle XIX per controlar les poblacions de la costa i fer front al contraban. Després de la Guerra Civil, la Guàrdia Civil el va fer servir intensament amb aquesta mateixa funció, tot i que, com se sap, mai es va aturar del tot l’activitat.
 
És la millor manera de descobrir molts racons. Es pot fer a peu i la  major part del seu recorregut discorre proper al mar. Els trams que l’integren poden ser urbans o rurals, asfaltats o de terra, però sempre s’hi troba present el mar.
 
L’itinerari transcorre per:
Platja de la Roca Grossa (límit amb la veïna població de Calella), el Morer i La Platjola
Sant Pau
Antic teatre a Les Escaletes
Mirador de la Punta
Avinguda Doctor Furest
Caseta del Motor, Platja dels Pescadors (o les Barques) i Casa dels pescadors
Passatge de Mar
Carrer Consolat de Mar i el seu conjunt arquitectònic
Pont de la Riera
Passeig de Can Villar i Masia de Can Villà
Platja de la Murtra i Les Roques Blanques


 
NO

Contingut relacionat

Dimecres 25 de Gener
Tot el dia, pels carrers Nou i Tobella
FIRA DE SANT PAU
A les 11 h, a l’ermita
MISSA SOLEMNE DE SANT PAU...
A partir de les 20:30h
Organitza Centre Cultural i d’Esbarjo Sant Pol de Mar
Preu: 10€ a taquilla 30 minuts abans del concert
De les 11 del matí a les 8 del vespre als 4 cantons
“La taula de la solidaritat”
 
*a 2/4 d’11 vine a córrer “Marxa de la...
Al Museu de Pintura a les 18:30h. Visita guiada a l'exposició "Entre ombres i materialitzacions" amb la presència de l'artista Abel ...
De les 10 a les 21h al Carrer Nou

Parades d'artesania 100%, tallers, regals i articles de decoració nadalenca


...

Pàgines

Comparteix