Per no perdre's
Per no perdre's
Sant Andreu de Llavaneres
PRINCIPALS FESTES I FIRES
Gener:
Cavalcada de Reis
Tres Tombs
Abril:
Festa i Mostra Gastronòmica del Pèsol
Juny:
Mostra d’entitats (bianual)
Juliol:
Festa Major de La Minerva
Setembre:
Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya
Novembre:
Promoció de Productes Típics
Festa Major de Sant Andreu
Desembre:
Fira de Nadal
JORNADES GASTRONÒMIQUES
Jornades gastronòmiques del pèsol del Maresme
Jornades gastronòmiques del tomàquet del Maresme
Jornades gastronòmiques del bolet al Maresme
MERCATS
Mercat de marxants > divendres
LLOCS PER VISITAR
Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres > falta informació del recurs: Camí de Can Caralt
Edifici Can Caralt
(Accés rodat per la carretera de Sant Vicenç, 14)
Tel: 937 929 282
A/e: museu.arxiu@llavaneres.es
Horari:
Dilluns a divendres, de 17 a 20h (exposicions temporals)
Dissabte, d'11 a 14 h i de 17 a 20 h
Diumenge i festius, d'11 a 14 h
Obtenció del segell turístic Sicted
El Museu-Arxiu ha estat reconegut amb el distintiu de qualitat turística SICTED (Sistema Integral de Qualitat Turística Espanyola en Destinació) que atorga la Secretaria General de Turisme de l'Estat.
Església Parroquial > És un gran edifici d'estil neoclàssic, construït entre finals del s. XVIII i començaments del XIX, i finalment, inaugurat el 1836. Del seu interior, cal destacar-ne el retaule major del s. XVII, obra de l'escultor Gaspar Huguet i del pintor italià Joan B. Toscano. De la mateixa època són els retaules del Roser, de sant Isidre i de sant Joan, i també el sant Crist de talla, que és del 1637. Totes aquestes obres procedeixen de l'antiga església parroquial, que és l'actual església del cementiri.
També s'hi poden veure treballs del pintor modernista Lluís Masriera, com són els quadres del Via Crucis, els frescos de la paret d'una capella lateral i els quatre evangelistes del basament de l'altar major.
Edificis modernistes > falta informació del recurs
CA L’ALFARO
És una casa d'estiueig que va fer construir el pintor Nicolás Alfaro el 1886, i és obra de l'arquitecte modernista Eduard Mercader i Secanella. Actualment és de propietat municipal; hi ha instal·lades diverses dependències administratives de l'Ajuntament i, a la planta baixa, hi ha una petita sala d'actes i exposicions. És envoltada d'un gran parc on se celebren molts dels actes festius de la població, especialment els de la festa major de la Minerva, a l'estiu
CAN TOLOSA
És obra de 1921, d’arquitecte desconegut. El propietari era Aureli Tolosa i Alsina.
TORRES BESSONES
Les torres bessones de can Matas (1921 i 1923) són obra de l'arquitecte Joaquim Lloret Homs i continuen servint com a cases d'estiueig.
SALA MATAS
Propietat de la família Matas, la va construir el 1909 l’arquitecte Ramón Maria Riudor, al carrer del Doctor. La sala estava a disposició del poble i en ella s’hi van celebrar els Jocs Florals del 1918 i moltes representacions teatrals de l’època.
GARATGE MATAS
La va fer construir al carrer de Munt l’arquitecte de Llavaneres Francisco Morera, el 1912. És propietat de la família Matas.
CAN FARNÉS (1906), obra de l'arquitecte Ramon M. Riudor, que ha estat recentment restaurada i que és una residència dels germans de la Creu Blanca, situada al carrer de Munt.
CA LA CONXITA FARNÉS
(1910) obra de l'arquitecte Ramon M. Riudor està situada al carrer Pintors Masriera i va ser construïda originàriament com a casa dels masovers. Cal destacar el barri de ferro forjat i el terrat.
CAN SERRA
Edificada per l’arquitecte Joan Guardiola el 1925 en destaquen els elements de la façana, tals com el ferro forjat i les rajoles de ceràmica de tons blaus amb l’escena de Sant Jordi matant el drac
LA TORRE DEL SOT
La Torre del Sot (1910), de l'arquitecte Josep Coll i Vilaclara, que és actualment la seu d'El Casal de Llavaneres
CA L’UTZET
Just davantde la Torre del Sot hi ha una casa petita, però molt bonica: a ca l'Utzet (1907), obra de l'arquitecte Salvador Puiggròs.
CAN TERRÉS
És de 1911, obra de l’arquitecte Melcior Vinyals, com a segona residència de la família Terrés.
TORRE GRAN
La Torre Gran (1909), també de l'arquitecte Josep Coll i Vilaclara, està situada dalt d'un petit turó i es pot veure des de diversos indrets de la població. L'any 1958 es va convertir en un hotel de luxe, l'Hotel del Parque.
CAN RIUS
El 1923 Joaquim Llovet Homs va construir aquesta casa com a primera residència de la família Rius, originària de França.
Església Antiga > falta informació del recurs
Fou el temple parroquial de la nostra població fins al 1836. Edificada dalt del turó i sobre el temple primitiu, és d'origen gòtic tardà, i té una portalada bonica i un campanar de planta quadrada. És d'una sola nau i presenta una austera façana de pedra. Fou construïda pel prestigiós mestre de cases Pere Blai (pare), que va treballar, entre altres obres, a la fortificació de Barcelona i a l'església de Sant Just i Sant Pastor. L'església fou acabada i beneïda el 1574. El retaule va passar a l'actual temple parroquial. És envoltada pel fossar del poble i es conserva en bon estat.
Capella de Sant Pere > A tocar de la riera, es troba aquesta capella, de la qual ja tenim constància en documents del segle XIV. L'edifici, però, ha patit diversos canvis: antigament era al costat est de la riera de Llavaneres, dalt d'un petit turó; al seu voltant hi havia petites habitacions anomenades botigues que la parròquia llogava als pescadors, els quals llavors vivien a dalt del poble, per a guardar els estris de la pesca. El 1917, es va bastir una petita capella a l'altre costat de la riera, i als anys cinquanta es va construir l'edifici actual.
Molí d’en Cabot > El molí de Can Cabot és l’únic molí fariner que queda a Llavaneres dels quatre que hi havia en aquesta riera. Hi ha constància d’aquests molins des de l’edat mitjana, època que Llavaneres era un dels pobles que concentrava la major part de molins fariners de la comarca. Pertanyia a la masia Can Cabot d’Avall, que va ser comprada anys més tard per la família Masriera.
Port El Balís > És el punt més proper a l’illa de Mallorca des de la costa nord de Barcelona.
Pels propietaris de vaixells, el Port Balís ofereix unes condicions d’habitabilitat extraordinàries. L’amplada de la boca de 80 metres, amb una profunditat entre 4,5 metres a la boca i 3,5 a l’interior del port, i els 775 amarradors d’entre 8 i 25 metres de llarg, el fan un lloc idoni per avarar o per passar l’hivern.
Entre les seves instal·lacions trobem el Club Nàutic El Balís, l’Escola de Vela i una diversa oferta d’oci i restauració de gran qualitat.
ESPAIS NATURALS
Platges
Les platges de Sant Andreu de Llavaneres són de sorra de gra gruixut i color beige.
Platja de l’Estació > platja semiurbana al sud del litoral del municipi i pròxima al Port Balís.
Platja de les Barques > Platja semiurbana de l’Estació i el Port Balís amb sorra beige.
Platja de Balís > Al nord del Port Balis amb sorra beige.
Recursos naturals
Font de la Llorita > falta informació del recurs
Zona d’esbarjo envoltada de vegetació, amb taules per a picnic i tirolina.
ERMITA DE LA LLORITA
Una opció, per als més valents, és pujar fins al turó de Llorita (387 m) on hi ha les ruïnes de l'ermita de Llorita. Aquesta opció permet gaudir de vistes fins al mar i d'un paisatge excepcional a mesura que anem pujant. Un cop a la carena de la serralada Litoral, des de determinats punts i en dies clars, es poden veure el massís del Montseny, per un cantó, i les muntanyes de Montserrat, cap a ponent. Ens acostem a l'ermita pel Camí Ral, un camí que ressegueix el traçat d'una via romana interior que ve del turó del Montalt (594 m) i que va cap a Parpers per endinsar-se cap al Vallès.
L'ermita de la Mare de Déu de Llorita la tenim documentada des del segle XVI. Era un edifici gran i espaiós, d'uns 14,5 metres de llarg per 6 m d'ample, amb un recinte destinat a sagristia, a l'esquerra, i habitacions per als ermitans a la dreta. L'ermita era administrada per l'Ajuntament de Llavaneres, tot i que era dins de la propietat de la masia de can Lloreda. El dilluns de Pasqua Florida s'hi celebrava un aplec i s'hi feien altres celebracions al llarg de l'any.
Rocs de Sant Magí > Una altra ruta interessant és la que, des de la Font de Llorita, i a través de diversos camins forestals, ens porta al turó de l'Oriola (404 metres), on trobem el poblat neolític dels Rocs de Sant Magí. Es tracta d'un jaciment format per grups de blocs granítics de magnitud considerable, recolzats els uns sobre els altres, que constitueixen petites coves i passadissos. Els blocs exteriors són units per murs de pedra seca, que formen una mena de cleda o recinte tancat situat a la part alta. A la part central del conjunt hi ha un corredor d'uns vuit metres de llargada, per vuitanta centímetres d'amplària.
Les primeres excavacions, les va fer, l'any 1966, un grup d'estudiosos del Museu de Mataró. L'any 1986 s'emprengué una campanya d'excavacions que va donar com a resultat fragments de ceràmica sense decorar i de parets poc gruixudes en un primer nivell, i diversos fragments de ceràmica decorada amb la impressió de cordons en relleu, i també un fragment de resquill de sílex en un nivell més inferior.
Una de les característiques d'aquest jaciment és l'existència de fragments de paret, entre els grans blocs de pedra granítica, que formen una mena de muralla. Aquest fet no és gaire habitual en jaciments d'aquest període.
RUTES TURÍSTIQUES
Ruta de les 3 viles
OFERTA ESPORTIVA DE QUALITAT
La situació privilegiada, entre el mar i la muntanya i el clima excel·lent fan de Llavaneres un indret únic per a la pràctica d’esports. Les instal·lacions de qualitat de golf, pitch and putt, hípica i nàutiques donen un valor afegit al territori.
Club de Golf Llavaneres, el quart club privat de golf més antic de Catalunya. El recorregut és de 18 forats, i les instal·lacions compten amb botiga, lloguer de material, restaurant, entre d’altres serveis.
Pitch & Putt Tennis Mora, disposa d’un camp de 9 forats, i també lloguer de pistes de tennis, de pàdel, frontó i un gimnàs.
Centro Ecuestre Llavaneres, centre dedicat exclusivament a l’activitat hípica.
Club Nàutic El Balís, organitza activitats i esdeveniments esportius que l’han portat a ser referent dins de la nàutica a tot Catalunya i a tot Espanya.
Gener:
Cavalcada de Reis
Tres Tombs
Abril:
Festa i Mostra Gastronòmica del Pèsol
Juny:
Mostra d’entitats (bianual)
Juliol:
Festa Major de La Minerva
Setembre:
Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya
Novembre:
Promoció de Productes Típics
Festa Major de Sant Andreu
Desembre:
Fira de Nadal
JORNADES GASTRONÒMIQUES
Jornades gastronòmiques del pèsol del Maresme
Jornades gastronòmiques del tomàquet del Maresme
Jornades gastronòmiques del bolet al Maresme
MERCATS
Mercat de marxants > divendres
LLOCS PER VISITAR
Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres > falta informació del recurs: Camí de Can Caralt
Edifici Can Caralt
(Accés rodat per la carretera de Sant Vicenç, 14)
Tel: 937 929 282
A/e: museu.arxiu@llavaneres.es
Horari:
Dilluns a divendres, de 17 a 20h (exposicions temporals)
Dissabte, d'11 a 14 h i de 17 a 20 h
Diumenge i festius, d'11 a 14 h
Obtenció del segell turístic Sicted
El Museu-Arxiu ha estat reconegut amb el distintiu de qualitat turística SICTED (Sistema Integral de Qualitat Turística Espanyola en Destinació) que atorga la Secretaria General de Turisme de l'Estat.
Església Parroquial > És un gran edifici d'estil neoclàssic, construït entre finals del s. XVIII i començaments del XIX, i finalment, inaugurat el 1836. Del seu interior, cal destacar-ne el retaule major del s. XVII, obra de l'escultor Gaspar Huguet i del pintor italià Joan B. Toscano. De la mateixa època són els retaules del Roser, de sant Isidre i de sant Joan, i també el sant Crist de talla, que és del 1637. Totes aquestes obres procedeixen de l'antiga església parroquial, que és l'actual església del cementiri.
També s'hi poden veure treballs del pintor modernista Lluís Masriera, com són els quadres del Via Crucis, els frescos de la paret d'una capella lateral i els quatre evangelistes del basament de l'altar major.
Edificis modernistes > falta informació del recurs
CA L’ALFARO
És una casa d'estiueig que va fer construir el pintor Nicolás Alfaro el 1886, i és obra de l'arquitecte modernista Eduard Mercader i Secanella. Actualment és de propietat municipal; hi ha instal·lades diverses dependències administratives de l'Ajuntament i, a la planta baixa, hi ha una petita sala d'actes i exposicions. És envoltada d'un gran parc on se celebren molts dels actes festius de la població, especialment els de la festa major de la Minerva, a l'estiu
CAN TOLOSA
És obra de 1921, d’arquitecte desconegut. El propietari era Aureli Tolosa i Alsina.
TORRES BESSONES
Les torres bessones de can Matas (1921 i 1923) són obra de l'arquitecte Joaquim Lloret Homs i continuen servint com a cases d'estiueig.
SALA MATAS
Propietat de la família Matas, la va construir el 1909 l’arquitecte Ramón Maria Riudor, al carrer del Doctor. La sala estava a disposició del poble i en ella s’hi van celebrar els Jocs Florals del 1918 i moltes representacions teatrals de l’època.
GARATGE MATAS
La va fer construir al carrer de Munt l’arquitecte de Llavaneres Francisco Morera, el 1912. És propietat de la família Matas.
CAN FARNÉS (1906), obra de l'arquitecte Ramon M. Riudor, que ha estat recentment restaurada i que és una residència dels germans de la Creu Blanca, situada al carrer de Munt.
CA LA CONXITA FARNÉS
(1910) obra de l'arquitecte Ramon M. Riudor està situada al carrer Pintors Masriera i va ser construïda originàriament com a casa dels masovers. Cal destacar el barri de ferro forjat i el terrat.
CAN SERRA
Edificada per l’arquitecte Joan Guardiola el 1925 en destaquen els elements de la façana, tals com el ferro forjat i les rajoles de ceràmica de tons blaus amb l’escena de Sant Jordi matant el drac
LA TORRE DEL SOT
La Torre del Sot (1910), de l'arquitecte Josep Coll i Vilaclara, que és actualment la seu d'El Casal de Llavaneres
CA L’UTZET
Just davantde la Torre del Sot hi ha una casa petita, però molt bonica: a ca l'Utzet (1907), obra de l'arquitecte Salvador Puiggròs.
CAN TERRÉS
És de 1911, obra de l’arquitecte Melcior Vinyals, com a segona residència de la família Terrés.
TORRE GRAN
La Torre Gran (1909), també de l'arquitecte Josep Coll i Vilaclara, està situada dalt d'un petit turó i es pot veure des de diversos indrets de la població. L'any 1958 es va convertir en un hotel de luxe, l'Hotel del Parque.
CAN RIUS
El 1923 Joaquim Llovet Homs va construir aquesta casa com a primera residència de la família Rius, originària de França.
Església Antiga > falta informació del recurs
Fou el temple parroquial de la nostra població fins al 1836. Edificada dalt del turó i sobre el temple primitiu, és d'origen gòtic tardà, i té una portalada bonica i un campanar de planta quadrada. És d'una sola nau i presenta una austera façana de pedra. Fou construïda pel prestigiós mestre de cases Pere Blai (pare), que va treballar, entre altres obres, a la fortificació de Barcelona i a l'església de Sant Just i Sant Pastor. L'església fou acabada i beneïda el 1574. El retaule va passar a l'actual temple parroquial. És envoltada pel fossar del poble i es conserva en bon estat.
Capella de Sant Pere > A tocar de la riera, es troba aquesta capella, de la qual ja tenim constància en documents del segle XIV. L'edifici, però, ha patit diversos canvis: antigament era al costat est de la riera de Llavaneres, dalt d'un petit turó; al seu voltant hi havia petites habitacions anomenades botigues que la parròquia llogava als pescadors, els quals llavors vivien a dalt del poble, per a guardar els estris de la pesca. El 1917, es va bastir una petita capella a l'altre costat de la riera, i als anys cinquanta es va construir l'edifici actual.
Molí d’en Cabot > El molí de Can Cabot és l’únic molí fariner que queda a Llavaneres dels quatre que hi havia en aquesta riera. Hi ha constància d’aquests molins des de l’edat mitjana, època que Llavaneres era un dels pobles que concentrava la major part de molins fariners de la comarca. Pertanyia a la masia Can Cabot d’Avall, que va ser comprada anys més tard per la família Masriera.
Port El Balís > És el punt més proper a l’illa de Mallorca des de la costa nord de Barcelona.
Pels propietaris de vaixells, el Port Balís ofereix unes condicions d’habitabilitat extraordinàries. L’amplada de la boca de 80 metres, amb una profunditat entre 4,5 metres a la boca i 3,5 a l’interior del port, i els 775 amarradors d’entre 8 i 25 metres de llarg, el fan un lloc idoni per avarar o per passar l’hivern.
Entre les seves instal·lacions trobem el Club Nàutic El Balís, l’Escola de Vela i una diversa oferta d’oci i restauració de gran qualitat.
ESPAIS NATURALS
Platges
Les platges de Sant Andreu de Llavaneres són de sorra de gra gruixut i color beige.
Platja de l’Estació > platja semiurbana al sud del litoral del municipi i pròxima al Port Balís.
Platja de les Barques > Platja semiurbana de l’Estació i el Port Balís amb sorra beige.
Platja de Balís > Al nord del Port Balis amb sorra beige.
Recursos naturals
Font de la Llorita > falta informació del recurs
Zona d’esbarjo envoltada de vegetació, amb taules per a picnic i tirolina.
ERMITA DE LA LLORITA
Una opció, per als més valents, és pujar fins al turó de Llorita (387 m) on hi ha les ruïnes de l'ermita de Llorita. Aquesta opció permet gaudir de vistes fins al mar i d'un paisatge excepcional a mesura que anem pujant. Un cop a la carena de la serralada Litoral, des de determinats punts i en dies clars, es poden veure el massís del Montseny, per un cantó, i les muntanyes de Montserrat, cap a ponent. Ens acostem a l'ermita pel Camí Ral, un camí que ressegueix el traçat d'una via romana interior que ve del turó del Montalt (594 m) i que va cap a Parpers per endinsar-se cap al Vallès.
L'ermita de la Mare de Déu de Llorita la tenim documentada des del segle XVI. Era un edifici gran i espaiós, d'uns 14,5 metres de llarg per 6 m d'ample, amb un recinte destinat a sagristia, a l'esquerra, i habitacions per als ermitans a la dreta. L'ermita era administrada per l'Ajuntament de Llavaneres, tot i que era dins de la propietat de la masia de can Lloreda. El dilluns de Pasqua Florida s'hi celebrava un aplec i s'hi feien altres celebracions al llarg de l'any.
Rocs de Sant Magí > Una altra ruta interessant és la que, des de la Font de Llorita, i a través de diversos camins forestals, ens porta al turó de l'Oriola (404 metres), on trobem el poblat neolític dels Rocs de Sant Magí. Es tracta d'un jaciment format per grups de blocs granítics de magnitud considerable, recolzats els uns sobre els altres, que constitueixen petites coves i passadissos. Els blocs exteriors són units per murs de pedra seca, que formen una mena de cleda o recinte tancat situat a la part alta. A la part central del conjunt hi ha un corredor d'uns vuit metres de llargada, per vuitanta centímetres d'amplària.
Les primeres excavacions, les va fer, l'any 1966, un grup d'estudiosos del Museu de Mataró. L'any 1986 s'emprengué una campanya d'excavacions que va donar com a resultat fragments de ceràmica sense decorar i de parets poc gruixudes en un primer nivell, i diversos fragments de ceràmica decorada amb la impressió de cordons en relleu, i també un fragment de resquill de sílex en un nivell més inferior.
Una de les característiques d'aquest jaciment és l'existència de fragments de paret, entre els grans blocs de pedra granítica, que formen una mena de muralla. Aquest fet no és gaire habitual en jaciments d'aquest període.
RUTES TURÍSTIQUES
Ruta de les 3 viles
OFERTA ESPORTIVA DE QUALITAT
La situació privilegiada, entre el mar i la muntanya i el clima excel·lent fan de Llavaneres un indret únic per a la pràctica d’esports. Les instal·lacions de qualitat de golf, pitch and putt, hípica i nàutiques donen un valor afegit al territori.
Club de Golf Llavaneres, el quart club privat de golf més antic de Catalunya. El recorregut és de 18 forats, i les instal·lacions compten amb botiga, lloguer de material, restaurant, entre d’altres serveis.
Pitch & Putt Tennis Mora, disposa d’un camp de 9 forats, i també lloguer de pistes de tennis, de pàdel, frontó i un gimnàs.
Centro Ecuestre Llavaneres, centre dedicat exclusivament a l’activitat hípica.
Club Nàutic El Balís, organitza activitats i esdeveniments esportius que l’han portat a ser referent dins de la nàutica a tot Catalunya i a tot Espanya.
NO
Contingut relacionat
Museu Arxiu - Can Caralt - Carretera de Sant Vicenç, 14
08392 Sant Andreu de Llavaneres - t. 937 929 282
...
08392 Sant Andreu de Llavaneres - t. 937 929 282
...
Del 25 al 30 de novembre, amb epicentre a l'envelat del parc de Ca l'Alfaro.
El 24 de novembre, Llavaneres organitza la 3a Jornada Empresarial, al nou Pavelló Municipal d'Esports i al restaurant Mas Nadal.
Cal...
Cal...
El tercer cap de setmana de novembre, Llavaneres convida a una nova edició de la Festa Gastronòmica de la Coca de Llavaneres. A més, del 7 al 30...