Per no perdre's

Per no perdre's

Palafolls
PRINCIPALS FESTES I FIRES
 
Gener:
Festa de Sant Sebastià de Sant Genís de Palafolls

Març:
Festa dels Tres Tombs

Març - abril:
Cicle de Poesia “Palafolls paraules prenyades”

Maig:
Petits concerts de Cambra

Juny:
Festival 4 d Jazz

Juliol:
Festes de Mas Reixac

Agost:
Festes de Sant Genís de Palafolls
Festes de Mas Carbó
Festes de Ciutat Jardí

Setembre - Abril:
Mostra de Teatre de Palafolls

Novembre:
Mostra gastronòmica de Palafolls
Fira de Nadal
 
 
JORNADES GASTRONÒMIQUES

 
Jornades gastronòmiques de la mongeta del ganxet (novembre – desembre)


MERCATS
 

Mercat de marxants > dissabte
 
 

LLOCS PER VISITAR
 
Castell de Palafolls > Les restes visibles són el resultat d’un conjunt de reformes i ampliacions al voltant duna primitiva construcció, esglaonades des del segle XI fins el XIV. Té una planta allargada força complex, dividida entre la part sobirana i la jussana.

El recinte sobirà és de planta poligonjal i està en l’extrem SE. D’aquesta zona destaca un gran saló, una cisterna coberta amb volta de canó i la capella, restaurada modernament.
 
En el recinte jussà, al nord, s’han trobat les restes més antigues. Hi trobem una sèrie d’ambients disposats format angle al voltant d’un espai descobert.
 
Documentat des de 1035, en el segle XI estava sota el domini de la família Humbert de Sesagudes o del Montseny, que també tenia el Castell de Montpalau. A finals del segle XI, Humbert Odó de Sesagudes cedí el castell a la seva filla, casada amb Bernat Gausfred. Els seus descendents s’anomenaren "de Palafolls".

La jurisdicció comprenia els actual termes municipals de Palafolls, Santa Susana,Malgrat de Mar i part de Blanes. Primer va pertànyer al comtat i després al vescomtat de Girona. L’any 1113 Ramon Berenar cedí lalta jurisdicció del Castell als vescomtes de Girona, que passaren a anomenar-se Cabrera, mentre que la baixa jurisdicció quedava en mans dels Palafolls.

Berenar de Palafolls fundà Vilanova de Palafolls, l’actual Malgrat, l’any 1336. Guillem de Palafolls va vendre el castell a Pere III el Cerimoniós el 31 de març de 1381. l’any següent, el monarca se’l vendria a Bernardí de Cabrera, per 21.000 lliures. D’aquesta manera els vescomtes de Cabrera es feien amb el ple domini del castell.
 
Plaça Major > Plaça de la Vila situada en el barri de les ferreries on es troben el camí vell a Sant Genís de Palafolls, el Carrer Major i els antics carrers de dalt, del Mig i de Baix. Les cases són de planta baixa i pis, separades per eixida. La plaça es va reforma l’any 1988 i s’hi va instal·lar un antic safareig provinet dels afores de la població. També es va restaurar la Casa de la Vila, que data de 1701 tal i com es llegeix a la llinda d’accés. Fins el segle XIX, aquesta casa representava el govern de la jurisdicció que els Montcada i després els Medinacelli tenien a la zona
 
Molí d’en Puigvert > Antic molí del qual es conserva el rec i la maquinària. Es tracta d’un edifici d’un sol cos. de grans dimensions. Les obertures tenen motllures clàssiques. Al darrera s’hi ha afegit un cos nou de planta quadrada per ubica-hi "Agrocultura" (Dipòsit - Arxiu del Museu Etnològic). Actualment és la seu d’Agrocultura, un espai on s’ajunten el passat, el present i el futur. A partir duna col·lecció d’eines del camp, mobles rurals de les masies i altres estris "que cal guarda i protegir, arxivar i difondre" i complementa amb els cultius propis de la zona; s’ha creat un espai interactiu on s’interpelen l’agricultura, la història i l’art.
 
Església de Sant Genís > Església parroquial de Sant Genís de Palafolls d’origen romànic. És duna sola nau coberta amb volta de canó, amb una altra nau afegida al costat nord i una capella al sub amb absis semicircular. Campanar de base quadrada, acabat modernament amb obra de rajoleria. Té vuit arcs apuntats i unes espitlleres de defensa. Té una torre de defensa de planta circular a la dreta.
 
A la paret lateral de migdia es poden veure arcuacions lombardes i una porta d’arc de mig punt dovellada, però que està tapiada i que seria l’antiga entrada principal, com passa en moltes esglésies romàniques.
Portal dovellat, amb grans dovelles motllurades. Les dovelles estan ornades amb un guardapols que arrenca d’uns capitells erosionats en els quals es distingeixen uns angles que presenten uns escuts. A la dovella central hi ha una inscripció. Al damunt un Sant Crist.
 
Santa Maria Assumpta > Església parroquial de grans proporcions.
Realitzada a finals del segle XIX i consagrada l´any 1906. Els goigs són fets per Joaquin Ruyra.
Forrol – PCAM (Centre d’Art i Media de Palafolls) 

Palauet d’Arata Isozaki 

Teatre de Palafolls 

MID Centre de Música i Dansa 


RUTES TURÍSTIQUES

1. Itinerari per Palafolls de 5.5 KM. Llocs d’Interès ( Mas Roig, Molí de Can Puigvert, Urbanització Mas Carbó, Castell de Palafolls i Can Ribas).
2. Itinerari Tordera 1 de 5.5 KM Llocs d’interès (Parc Prudenci i Bertrana, Estany, Can Puig Germanal, Estany de Can Torrent i de Ca lestany, Sínia, Can Basar, Rec de Sant Josep, Sínia, Molí de Vent.)
3. Itinerari Tordera 2 de 3 KM. Llocs d’Interès (Estany de Cal Raba, Cal Raba, Can Rítol, Can llescas, Cal Nano, Can Manresa, Ca l’Argenté, Cal Cabo).  
4. Itinerari per Tordera i Pineda de Mar 12.5 KM. Llocs d’interès ( Aqüeducte Romà, Molí de Can Marquès, Forn de Calç,  Cabonera de Carbonet, Cova de lAram, Cova de Tortossins, Molí de Salt, Font dels Ocells, Carbonera, Font den Rupit, Creu dels tres termes). 
 
NO

Contingut relacionat

La gran festa de la pagesia catalana tornarà els dies 1 i 2 d’octubre amb un cap de setmana de portes obertes i visites gratuïtes...

Sense cap mena de dubte les maduixes del Maresme es caracteritzen per la seva dolçor i alhora un punt d'acidesa. L'aroma, si són acabes de collir i...
Hora d’inici: 10 h
Punt de trobada: Ajuntament de Palafolls
Durada (aprox.): 3 h
Distància: 3 km
Recorregut: Desplaçament en...
AGROSALICHS 
Arenys de Munt
Riera i Penya 2-6 A3-2 (A.Munt)/ Rial LLarg s/n (A.Mar)
937951595/609856513 
...

Pàgines

Comparteix