Per no perdre's

Per no perdre's

Òrrius
PRINCIPALS FESTES I FIRES
 
Maig:
Plantada del Maig

Juliol:
Festa Major de Sant Abdón i Sant Senén

Novembre:
Festa Major de Sant Andreu

Desembre:
Pessebre vivent (http://pessebreorrius.wixsite.com/pessebreviventorrius)
 
 
 
MERCATS
 
Mercat de marxants > dissabte
 
 
LLOCS PER VISITAR
 
Poblat ibèric > El poblat ibèric del Turó Gros de Céllecs es troba entre els pobles de la Roca del Vallès i Òrrius. Es un poblat Laietà emmurallat, un oppidum. És un poblat d'erola i té una superfície d'unes 0.4 Ha. Una potent muralla envolta el recinte i fa de paret posterior dels habitatges. S'han excavat un conjunt de nou habitacions de planta rectangular i adossades a la muralla. També s'han trobat una muralla superior de forma trapezoïdal, sense cap torre de defensa i fora de l'erola un mur del qual es conserven 11 m. que servia per protegir unes habitacions que hi ha a aquesta banda del turó.
La primera ocupació seria del Bronze Final cap al segle VII a. C. i la muralla es va aixecar entre finals del segle III a. C. i principis del II a.C. Com altre poblats de la zona. Aquesta es l'època de les lluites entre romans i cartaginesos pel domini de la península.
Sembla ser que el poblat es va expandir durant la primera meitat del segle II a. C., indicant això que no va ser destruït per les campanyes del cònsol Cató i que va conviure amb el món romà fins que poc després es va abandonar.
Es van dur a terme excavacions als anys 70 i 80.
El seu estat de conservació és molt dolent. Està totalment amagat entre la vegetació i la potent muralla s'ha enfonsat cap a l'exterior del poblat.
 
COM ARRIBAR?: Consulteu la fitxa a
http://www.diba.es/parcsn/parcs/plana.asp?parc=6&m=61&s=371&o=8
 
 
Església de Sant Andreu > Fou bastida a finals del s. XVI en estil gòtic tardà, enderrocant un altre edifici gòtic que, al seu torn, substituí una petita església romànica. D’aquesta primitiva construcció en queda una capella lateral, ara en funcions de baptisteri, amb elements que possiblement daten del s. X. Mossèn Joan Capell, mentre fou rector de la parròquia, va fer una important tasca de restauració, amb especial relleu a l’esmentada capella del Roser. El seu afany fou recompensat amb la troballa d’un amagatall amb 196 monedes de plata del s. XI, entre les quals hi havia cinc tipus monetaris desconeguts fins aquell moment.

Però, al marge de l’interès arqueològic de la restauració, el resultat final és que ara l’església i la rectoria formen un conjunt de gran bellesa
 
Església de Sant Bartomeu > A un parell de kilòmetres del poble, en direcció a la Roca, just a tocar amb el seu terme municipal, hi ha la capella romànica de Sant Bartomeu de Cabanyes, Està documentada des del 1191. Al segle XVIII se la coneixia com Sant Bartomeu de Can Cunill perquè pertanyia, aleshores com ara, a la família Cunill d'Òrrius. És una petita esglesiola d'una sola nau capçada amb absis semicircular i coberta amb volta de canó . Exteriorment és força austera, sense cap element ornamental. Té portal adovellat i un petit campanar d'espadanya.
 
Exposició Col·lecció Esglésies de Catalunya > Col·lecció de Joan Cuquet. Des de fa més de deu anys, en Joan ha dedicat el seu temps lliure a recórrer el país, fotografiant esglésies i ermites de tota mena, que ha fet reproduir en plats, pel ceramista Joan Oller [...]. www.platsesglesies.com 
 
ESPAIS NATURALS
 
Camins del Céllecs > Un llarg recorregut per conèixer la muntanya de Séllecs per tots quatre costats. Gaudirem dels amplis panorames que es veuen des dels diversos miradors del cim. Per les rodalies de la muntanya passats van construir per deixar constància del seu pas i perpetuar el testimoni de la seva paternitat. Travessarem pinedes i alzinars, caminarem per senders civilitzats i, al final, coneixerem exactament l’encant de Séllecs.
 
 
 
RUTES TURÍSTIQUES
 
Ruta de les Fonts > No hi ha cap ruta guiada, tot i que sí que existeix un plànol amb diversos recorreguts que passen per moltes d’elles.
 
Llistat de fonts:
 
Font de Sant Benet
Font de Sant Eloi o de la Pallota
Font de Can Cunill (seca)
Font d’en Danone
Font de Can Genís, de Can Blanc o del Pi Gros
Font de Sant Bartomeu (dins el terme de la Roca del Vallès)
Font de la Calç
Font de Cal Camat
Font del Gat (seca)
Font del Porc (Vilanova del Vallès)
Font dels Carboners (seca)
Font de Can Planas
Font de Can Deri
Bassa de la Boga
Font de Cal Fum 
Informació facilitada per Ricard Conty


  Dades Poblat Ibèric: http://detantentanttrobopedres.blogspot.com i http://www.diba.es/parcsn/parcs/plana.asp?parc=6&m=61&s=371&o=8

 
NO

Contingut relacionat

Parades d'artesania local i nadalenca, concurs de dolços tradicionals, activitats infantils i familiars, tallers d'artesania, amb músics al carrer...
Passejada conscient a la Serralada litoral per connectar amb la natura, alliberar-nos de l'estrès i afavorir la salut.

Recorregut per la...
Descobrirem els bolets que podem trobar a la serralada Litoral, mentre fem una caminada. Després els classificarem i farem una petita exposició amb...

Pàgines

Comparteix