Per no perdre's

Per no perdre's

Calella
PRINCIPALS FESTES I FIRES
 
Febrer:
Carnestoltes

Maig:
Exposició Concurs de Roses de Catalunya

Abril:
Festimatge. Festival de fotografia i cinema

Maig:
Half Challenge Costa de Barcelona – Maresme

Juny:
Aplec de la sardana
Festa Major de Sant Quirze i Santa Julita
Fira Renaixentista

Juliol - Agost:
Activitats infantils al passeig M. Puigvert
Nit Marinera
Revetlla d’agost
Festival de música, Nits de Calella

Setembre:
Jornades internacionals folklòriques de Catalunya
Trobada de puntaires
Fira de Calella i l’Alt Maresme
Festa Major de la Minerva

Octubre:
Challenge Costa de Barcelona – Maresme
Oktoberfest – Festa de la cervesa
 
 
JORNADES GASTRONÒMIQUES
 
Juny                           
Calella Renaixentista – menú renaixentista a diversos restaurants

Octubre          
Oktoberfest – diferents tipus de cervesa i gastronomia alemanya (schnitzel, kartoffelsalat, apfelstrudel..)
 
 
 
MERCATS
 
Mercat municipal > de dilluns a dissabte
Mercat de marxants > dissabte
 

Comerç de Calella
 
A Calella hi trobareu una gran oferta comercial durant tot l’any. Compta amb més de 500 botigues que ofereixen una amplia gamma d’articles i marques de primera qualitat.
 
 
 
LLOCS PER VISITAR
 
Església Parroquial > L'espai que avui ocupa l'Església i la casa parroquial era al segle XVI  església i cementiri i posteriorment rectoria. L'església del XVI era una construcció de 21 m. de llarg x 13 m. d'amplada i el més singular és que funcionava com una petita fortalesa. A dalt estava enmerletada, la torre del campanar era de pedra i havia de tenir espitlleres i lloc per dos bombardes. L'altra torre era més baixa i era un comunidor.

El que sabem de segur és que tenia una tanca tot al voltant amb una porta al carrer Romaní, alineada amb el carrer Sivilla on es trobava una altra de les portes de la vila.  L'altra porta cap el carrer Església on ara es troba l'actual portal petit. I que el cementiri es trobava a la banda nord, cap el carrer Bruguera.
 
Museu Arxiu Municipal Josep Ma. Codina i Bagué > La visita al Museu permet fer una retrospectiva al passat de la ciutat de Calella. Ens endinsa en les activitats fabrils dels segles XVIII, XIX i XX, permet contemplar l’esplendor d’una farmàcia amb tocs modernistes, es pot gaudir de la bellesa de les creacions tèxtils amb una vasta mostra de vestits, brodats, blondes i casaques, així com també “viatjar” a les colònies d’ultramar amb llibres de bitàcola i mostres d’indianes. Tot plegat una recreació dels sentits.
 
Galeria cultural del grup Pa, Vi i Moltó > Fons d’art, pintura, arqueologia, ceràmica, col·leccions de numismàtica, medallística, armes...
C/ Jovara, 104
Tel: 93 766 13 39
Horari obertura: abril a octubre de 18.00 a 20.00
Novembre a març de 18.00 a 21.00
Obert cada dia. Entrada gratuïta
 
 
Biblioteca pública Can Salvador de la Plaça > Edifici conegut també con Can Sivilla o Can Palmada, casa senyorial construïda cap al segle XIV.
 
Els Salvador de Plaça eren els apotecaris de Calella, i alguns membres de la família van ser reconeguts com a cèlebres botànics arreu d’Europa al segle XVIII. El 23 d’abril de 2006 es va inaugurar com a biblioteca
Plaça de la Constitució, 30-31
Telèfon: 93 769 03 86
Fax: 93 766 48 80
b.calella.csp@diba.cat
www.diba.cat/biblioteques
http://bibliocalella.blogspot.com
horari d’obertura:
De dilluns a dimecres: de 16 a 20,30 h.
Dijous i divendres: de 10 a 13 h // 16 a 20,30 h.
Dissabtes: de 10 a 13,30 h.
 
 
 
El Far de Calella
 
El far de Calella es troba situat al cim d’un promontori d’uns 50 metres d’altitud. Al lloc on ara hi ha el far, hi havia hagut una antiga torre de guaita i defensa, artillada, que vigilava i protegia les costes dels perills dels atacs dels pirates argelins. L’actual edifici es troba situat als 41°, 36’, 40” de latitud nord i als 8°, 51’, 38” de longitud est del meridià de Sant Ferran i està classificat com a far de tercer ordre. Una R.O. de 9 d’octubre de 1856 va arrencar els treballs d’edificació del far, que finalment, sota la direcció de l’enginyer Marià Parellada, va poder ser inaugurat el dia 15 de desembre de 1859. En un principi, la llanterna fou alimentada amb oli a pressió i, més tard, el combustible fou substituït per parafina i petroli. L’any 1927, fou electrificat, l’aparell òptic fou millorat i es canvià per un altre procedent de les illes Medes, avui dia encara en servei amb petites modificacions. Avui, la llum del far assoleix una distància d’unes 35 milles i és conegut a les cartes de navegació per les seves llampades, 3 i 2, cada 30 segons.
 
 
 
ESPAIS NATURALS
 
Parcs
 
Parc Dalmau > Aquest és un lloc ideal per a persones amants de les gran passejades. Flors multicolors i ombres plenes de tranquil·litat estan en harmonia en aquest parc, ubicat al bell mig de la ciutat. Distingit amb el distintiu de qualitat SICTED (Sistema Integral de Qualitat Turística en Destinació).
 
Les Torretes > En 30 minuts de passejades s’arriba a Les Torretes, dues torres de comunicació del segle XIX, que conformen un magnífic mirador sobre el Mediterrani i sobre els boscos de Calella. D’aquí es pot arribar al Parc Natural del Montnegre, a més de 6 quilòmetres.
 
Passeig Manuel Puigvert > Projectat per l’arquitecte modernista Jeroni Martorell, aquest espai és ideal per fer passejades i descansar tranquil·lament, a l’ombra dels plàtans centenaris.
 
 
 
Platges
 
Platja de Garbí > Primera platja de Catalunya en ser Certificada amb el distintiu "Q" de qualitat de l'ICTE (Instituto para la Calidad Turística de España). Distingida amb el SICTED (Sistema Integral de Qualitat Turística Espanyola en Destinació).
 
Platja Gran > Distingida amb la Bandera Blava de les platges d’Europa.
 
Platja de les Roques > De gran bellesa natural amb cales i roques, sota el far de Calella on els contraforts del Montnegre es troben amb el mar.
 
Platja Roca Grossa > A continuació de la platja de les Roques es troba aquesta platja natural de gran bellesa paisatgística, lloc ideal pel busseig i des d’on es pot observar una colònia de corbs marins.
 
 
RUTES TURÍSTIQUES
 
Ruta cultural
 
Ruta Renaixentista > La ruta transcorre pel municipi visitant els edificis renaixentistes més emblemàtics.
LA PLAÇA
1. El Mercadal : Lloc de mercat des del 1338 fins el començament del segle XX. I primer nucli de la població: en aquest punt, es feia  el mercat tots els dimecres, dia dedicat al déu “Mercuri”.
2. Can Galceran: Casa pairal de les nissagues dels Monet Ballester (s. XV)i després Galceran (XVII). Elements a destacar: portalada de punt rodó, finestrals renaixentistes , escut parlant ( un galceran, arbust ) i matacà sobre la porta  principal. L'esgrafiat clàssic imitant carreus es troba molt deteriorat.
3. Cases Bogunyà: Ocupava el solar de l'antiga casa dels Roger, batlles naturals del terme al segle XVI i després Marquesos de Llupià. El més singular era una torre forta independent de la casa i unida per un pont de fusta, que es trobava al davant de la casa, sota l'actual carrer i  part  de la plaça.
4. Can Salvador: Esplèndid casal amb teulada a 4 vessants, aixecat al segle XV per servir de casa als Salvador de Plaça. Els seus elements més destacats són el seu portal renaixentista com la decoració dels finestrals i el matacà sobre l'angle  del carrer Bartrina, el punt perillós, el mar.
5. Ajuntament vell: Originàriament, va ser el primer hostal de la vila a la baixa Edat Mitjana, edificat sobre un terreny de la família Fogassot i després va passar a ser fleca i carnisseria i altres utilitats del comú. Encara en resta una part d’aquella època:  és la bonica portalada de pedra, de punt rodó que donava pas a la vella carnisseria. 
6. Can Basart: Casa barroca, amb esgrafiat en rom i clàssica distribució -Originàriament, al segle XVI havia estat la casa de la família Pla-.  La família Basart devia la seva fortuna al comerç de robes i als enllaços familiars afortunats amb els Plàcies, familiars de la Inquisició; tot plegat els va portar a un ennobliment tardà .
CARRER ESCOLES PIES (abans de La Pansa)
7. Museu-Arxiu: El museu Arxiu ocupa el que havia estat una  casa noble pertanyent a  mossèn Bernat March , refeta amb el gust més clàssic del  segle XVII i una altra del costat . Els      seus elements destacats són el   portal rodó de la casa petita; la portalada clàssica i alguns  finestrals d'estil clàssic i el matacà, darrera resta de la torre que tenia la casa. Ja dins es troba una altra  portalada rodona d'una casa que es trobava al mateix carrer. 
8. Can Rabassa: una mica més avall. El seu aspecte actual  no  fa justícia a la importància de la família: al XVI eren pagesos i  navegants i posteriorment van decantar per aquesta  vessant. La casa del segle XIX és la darrera aparença d'una nissaga ja no existent a Calella.
EL CARRER BARTRINA (primerament de la Ferreria, després  de Mar)
La part final del carrer quasi no té actualment interès però havia estat el lloc de la família Marcó del Pont, que havia erigit una torre forta per privilegi al 1584  i de la torre de Mar del poble, aixecada com a punt avançat sobre la platja el 1548.
9. Capella S. Quirze: Era la capella de S. Elm de la gent de  Calella, quan encara no hi havia parròquia: havia estat  consolidada gràcies a d'un important benifet eclesiàstic  fundat per la família Salvador al XVI. I funcionava també com a lloc de reunió del comú, del consell obert al llarg de tot el segle XVI. Al segle XVII era la seu dels Jurats i lloc de reunió. 
10. Can Bartrina: Casa pairal dels Coma de Capaspre, amb escut sobre la porta i els Bataller, i després els Prim, notaris i ciutadans honrats  de Barcelona. Els seus elements singulars són: la portalada, els finestrals,  i torre defensiva per a protegir la façana. I els seus clàssics esgrafiats. Quasi davant seu es troba un magnífic finestral gòtic tardà, can Llort que no s'adiu amb la resta de la façana: originalment tenia una gran portalada de punt rodó.
11. Can Rodona: Casa de la família Batlle del XVI amb els seus elements característics, finestrals gòtics- renaixentistes, portalada rodona i matacà defensiu.
 
 
Itineraris de natura
 
Ruta de l’Esquirol > Identificada de color vermell. Té una durada d’una hora amb una distància de 3 quilòmetres i amb un desnivell de 100 metres. La dificultat és baixa.
 
Ruta del Corb Marí > Identificada de color blau. Té una durada d’una hora i trenta minuts amb una distància de 3 quilòmetres i amb un desnivell de 150 metres. La dificultat és mitjana baixa.
 
Ruta de la Guilla > Identificada de color groc. Té una durada de dues hores i 30 minuts amb una distància de 10 quilòmetres i amb un desnivell de 300 metres. La dificultat és mitjana.

 
NO

Contingut relacionat

18.00 h, a la Sala Mozart, CINEXIC, cinema infantil en català per a tota la família.
Pel·lícula Al sostre del món.
18.30 h, al teatre...
Sortida de l’av.
Mediterrani (cantonada Andorra) de Poblenou de Pineda de Mar, Rierany dels Frares,
(Calella) Moragas, Balmes, Sant Jaume...
A les 18.30 h,
sortida de la cercavila pels carrers de Cervantes, Església, fins a la plaça de l’Església
a les 19.15 h aproximadament,...
Ball de disfresses amb festa amenitzada per
Urban Events Barcelona amb el DJ Uri Farre. Servei de bar a càrrec de
l’Agrupament Escolta...
Tot seguit, i com a continuació de la festa del Carnaval infantil, a la Sala
Polivalent de la Fàbrica Llobet Guri berenar per i festa per a la...

Pàgines

Comparteix