Per no perdre's

Per no perdre's

Cabrils
PRINCIPALS FESTES I FIRES
 
Gener:
Cavalcada de Reis

Febrer:
Carnestoltes

Abril:
Fira de Sant Jordi

Maig:
Festa Major de Santa Creu

Agost:
Festa Major de Santa Helena
Mostra Gastronòmica, Comercial i d’Artesans de Cabrils

Novembre:
Fira de Tardor

Desembre:
Fira de Nadal i la Solidaritat
 
 
 
JORNADES GASTRONÒMIQUES
 
Jornades gastronòmiques del pèsol (març)
 
 
MERCATS
Mercat de marxants > dimarts
 

 
LLOCS PER VISITAR
 
Ermita preromànica de Sant Cristòfol > Situada al veïnat del Sant Crist, dins d’una propietat privada. Es veu que fou construïda en el temps de la dominació musulmana després de la invasió. Es va restaurar l'any 1953.
Creu de Montcabrer > Al segle XVII, ja hi ha documentada l'existència d'una creu al cim del turó de Montcabrer. El primer de maig de l'any 1707, una forta pluja va malmetre greument els conreus i els sembrats de tota aquesta zona. Com a signe de protecció contra les tempestes, les pedregades i les malediccions diabòliques, el 7 de juny del mateix any va ser col·locada en aquest indret, una creu de fusta que contenia les relíquies dels Sants Màrtirs de Vilassar de Dalt.
Vint anys després, un llamp va fer malbé la creu i es va substituir per una de ferro. Les relíquies foren tornades al seu lloc d'origen. La creu fou retirada durant la Guerra Civil i un cop acabada aquesta, el poble de Cabrils va plantar-ne una de nova que va ser substituïda per l'actual a mitjans dels anys vuitanta.
Parròquia de Santa Creu de Cabrils > Entre els anys 1704 i 1775 es va construir l’església actual, segons es desprèn d'uns escrits de l'època. L'any 1874 es va restaurar completament l'interior del temple i s'hi va instal·lar l'orgue actual. L'any 1915 es reforma el campanar donant-li una forma diferent a la típica de la comarca. El 1936, si bé la revolta de la Guerra Civil deixà en peu l'edifici del temple parroquial, tot el seu interior fou despullat, salvant-se de la destrucció l'orgue, els bancs i les campanes. 
Castell de Can Jaumar > Imitació de castell medieval construït, a principis del s. XX, sobre l'antiga masia de Can Rafart.
 
Edifici de la Concòrdia > Societat Instructiva i Recreativa, fundada al s. XIX. Havia estat una mútua. Entitat emblemàtica del poble.
Actualment s'utilitza la planta baixa, allà on hi havia el teatre, com a seu de l'Escola d'Adults de Cabrils. La primera planta de l'edifici s'usa per a la realització d'activitats lúdiques del Centre Cívic, així com a seu d'exposicions, concerts i conferències.
 
Pont de les Heures > Pont de pedra que uneix la carretera de Cabrils a Òrrius. Construït a principis del s. XX, va ser ideat i sufragat pel Marquès de Can Tolrà, per tal de donar ocupació a la gent del poble.
 
 
 
ESPAIS NATURALS
 
Parc Serralada Litoral > Turons entre la plana i el mar. Constituït per tres unitats –la Conreria, Sant Mateu i Céllecs–, el parc té un paper ecològic fonamental perquè posa en contacte el litoral amb les valls interiors. Un clima mediterrani i la situació estratègica que presenta han fet que l’home s’hi estableixi de ben antic; dolmens, restes ibèriques, ermites i castells conviuen amb masies encara envoltades de conreus.
Font Sagrega > Font típica del poble. L'aigua brolla de la terra.
 
Arboretum > L’Arborètum de Catalunya és un espai públic de prop de 30.000 m² on s’hi podien trobar espècies vegetals pròpies de diferents zones de Catalunya (alzinar, bosc de ribera, muntanya baixa, alta muntanya,…) en el seu hàbitat natural.
 
 

RUTES TURÍSTIQUES
 
Itinerari literari Josep Pla. de Cabrils al Turó de Montcabrer[5]Itinerari senyalitzar amb els indicadors del parc. A Cabrils es tracta d’un recorregut urbà, després s’endinsa pels camins del Parc de la Serralada Litoral.
Punt d’inici: Església de la Santa Creu, situada al centre de Cabrils, població a la qual s’arriba per la carretera BV-5022 des de la C-32
Distància: 2,2 Km.
Durada: 1 hora (anada i tornada)
Dificultat: Fàcil.
Altitud mínima: 80 m.
Altitud màxima: 307 m.
 
Montcabrer[6]Montcabrer és la muntanya emblemàtica de Cabrils, tant per la seva història com per la seva bellesa natural. És un mirador privilegiat, dins la nostra comarca, per la seva proximitat al mar. La vista abasta Barcelona, el Montnegre i el Montseny.
Al llarg de la història, ha anat canviant la seva fesomia, passant de ser una muntanya amb vinyes i sense vegetació forestal fins a convertir-se, en bona part, en parcel·les on la construcció cada vegada creix més.
Sortosament, bona part del turó i dels seus vessants estan protegits pel PEIN (Pla Especial d'Interès Natural) i gestionat pel Consorci del Parc Serralada Litoral.

 
NO

Contingut relacionat

A l'església de la Santa Creu de Cabrils
Acte gratuït. 
 9a Ruta Gastronòmica de Cabrils
L’Associació d’Hostalers de Cabrils posa en marxa la 9a edició de la Ruta Gastronòmica de Cabrils amb el...

La transformació de la Fàbrica Gran de Cabrils és una gran oportunitat de transformació pel nucli urbà del poble. Es troba ubicada en un punt...

La gran festa de la pagesia catalana tornarà els dies 1 i 2 d’octubre amb un cap de setmana de portes obertes i visites gratuïtes...

Els restaurants que participen en el Temps de Maduixes en aquesta edició són els següents:
 
ARENYS DE MAR
...

Pàgines

Comparteix