Per no perdre's
Per no perdre's
Argentona
PRINCIPALS FESTES I FIRES
Gener
Cavalcada de reis
Festa major d’hivern
Tres Tombs
Febrer
Carnestoltes
Abril
Festa de l’Esport
Sant Jordi
Juny
Diada de la flor i fira d’artesania
Dia de la música
Juliol
Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa
Agost
Festa Major de Sant Domingo
Setembre
Diada Nacional de Catalunya
Festa Major del veïnat de Sant Miquel del Cros
Octubre
Tardor literària
MERCATS
Mercat municipal > de dilluns a dissabte al matí
Mercat de marxants > divendres matí
LLOCS PER VISITAR
La Sala > Acabada la guerra, l’any 1944 va sorgir la idea de crear un local públic de grans dimensions per acollir espectacles culturals i activitats socials. L’impulsor del projecte va ser Julià Carbonell, llavors alcalde i president de la Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos de Argentona. Carbonell va convèncer els pagesos i comerciants perquè col·laboressin econòmicament en el projecte, que finalment es va inaugurar l’any 1949.
Plaça Nova > La plaça nova és el cor de la població d’Argentona. És l’escenari dels principals actes de la Festa Major i moltes altres festes i mercats alternatius que es fan a l’aire lliure. Lloc de reunió d’avis, pares i fills, aquesta plaça és idònia per jugar, anar amb bici i amb patinet.
Casa Puig i Cadafalch > Habitatge modernista edificat entre els anys 1897 i 1905 per l’arquitecte Puig i Cadafalch com a casa d’estiueig per a la seva família.
Església de Sant Júlia > s’estil gòtic tardà. Presenta una magnífica rosassa rematant el portal, i també la capella modernista del Sacrament, obra de Puig i Cadafalch. Cal destacar l’interior del temple els tapissos de Josep Grau Garriga i el mosaic de la Mare de Déu de Montserrat, obra de la nissaga d’artistes locals formada per Rodolf Tur i els seus fills Lídia, Rodi i Jordi Tur Font.
Església de Sant Sebastià > situada al nord del poble, sobre un turonet de 100 m ja que les esglésies en honor al sant pretenien evitar la pesta als pobles i ciutats i per això la seva posició. 1es notícies de s XVI, i restaurada a mitjan del XX. Cada any es fa un ofici religiós el 20 de gener, es reparteixen sagetes i des del 1981 hi ha concert de la coral Llaç d’ Amistat.
El Tramvia > Va unir Mataró i Argentona durant gairebé 40 anys i va ser testimoni de moltes històries d’amor entre la gent de Mataró i Argentona.
Museu del Càntir > únic en la seva especialitat. Compta amb més de 3000 exemplars de totes les procedències i tipologies, des de l’Edat de Bronze a Picasso. L’edifici, construït l’any 1991, conserva el portal rodó i la finestra de l’antiga casa del mateix indret.
ESPAIS NATURALS
El castell de Burriac > A 401 metres sobre el nivell del mar s’aixequen les restes del castell de Burriac, visible des de diversos punts del Maresme. Es té constància de la seva existència des de l’any 1017, quan la comtessa Ermessenda li va entregar al seu fill Ramon Berenguer I. Era conegut antigament com a “castell de Sant Vicenç” fins que el 1313 va adquirir el nom de "Burriac" a través d’un llegat testamentari. Durant l’edat mitjana va pertànyer a diversos pobles dels voltants, Cabrera de Mar se´n va quedar la propietat però l’any 1931 quan el va adquirir a la família dels Copons, marquesos de Moià.
Tot i això els argentonins ens sentim el castell com a propi i és fàcil trobar-s´hi gent del poble els caps de setmana. A més, el castell de Burriac serveix de baròmetre improvisat a molts argentonins, ja que com diu la dita: “núvols a Burriac, pluja aviat”.
La Font Picant > Durant molt de temps la Font Picant va ser un punt de trobada i esbarjo molt important a la vila i la rodalia. Fou a mitjans s. XIX, a causa de les propietats curatives de l'aigua de la font, que hi fou construït un balneari amb 60 habitacions on acudien a fer cures importants personatges de la burgesia.
El 1898, però, el balneari tancà les portes i durant un temps el nou propietari intentà, sense èxit, l'explotació de les aigües "Argentona". El 1900, l'entorn fou urbanitzat amb una nova avinguda i la construcció de xalets de lloguer.
Al llarg del s. XX, acudia a l'indret molta gent, entre ells molts mataronins, que hi pujaven amb el tramvia per passar-hi el diumenge i prendre aigua amb anissos. Fins el 1976 encara s'utilitzà el mostrador on se servia l'aigua picant.
Posteriorment, l'indret caigué en un abandonament del qual encara no s'ha recuperat i en l'actualitat les seves restes són només un trist record de l'activitat que hi tingué lloc anys enrere. Sortosament, l'any 2002 l'Ajuntament d'Argentona n'adquirí la propietat i ha rehabilitat l'espai a través de programes formatius com els Taller d'ocupació en jardineria-forestal, paleteria i pintura.A més durant el 2010 s'ha retrobat la veta d´aigua picant original i ara la font Picant obre les dues aixetes laterals, connectades directament amb la mina, cada dia, de nou del matí a sis de la tarda.
L'espai és de lliure accés.
Font de Sant Domingo o Sant Domènec > Els seu orígens es remunten al segle XV, si bé la font actual data de 1883, amb reformes de l’any 1958. Per la Festa Major, el dia 4 d’agost, es fa l’acte de la benedicció de les aigües, tradició que té el seu origen en l’antic aplec de Sant Domènec, iniciat al segle XVII, en el que la vila féu un vot de poble al sant per tal que protegís les aigües de l’epidèmia que afectava tot el país. Aquesta tradició ha donat lloc actualment a la Festa del Càntir d’Argentona, la qual es complementa amb una gran Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa.
Font del Mig > D’aquesta font brollaven aigües medicinals que feien que l’indret un espai concorregut. La font està presidida per un cobert d’obra i l’actual espai s’utilitza cm a zona de picnic familiar i de festes infantils.
RUTES TURÍSTIQUES
Culturals
Coneix Argentona. Un passeig històric i cultural per la vila > aquesta ruta està pensada per fer una visita pels punts de més interès històrics i culturals del nucli urbà (edificis emblemàtics, modernistes i les fonts més properes al nucli). El punt de partida i d’arribada és l’Avinguda Puig i Cadafalch davant del monument del Tramvia. L’Ajuntament distribueix els tríptics informatius.
Ruta de Puig i Cadafalch (Mataró – Argentona) > Argentona va ser la vila d’estiueig de molts residents del Maresme i del Barcelonès i avui encara es poden visitar moltes cases que testimonien d’aquest fet. Josep Puig i Cadafalch hi és l’arquitecte de l’estil modernista més reconegut. Hi va construir entre altres la seva pròpia Casa d’estiueig a la plaça de Vendre, i la Casa Garí, una antiga masia catalana que va ser transformada en un palau nobiliari i que està als afores de la vila.
Amb la rutes és visiten, entre d'altres, els exteriors de la casa Can Gari, i la capella del sagrament d'Argentona.
Tastargentona és una ruta molt especial: un recorregut on et mostrem els productes singulars elaborats a Argentona, acompanyats de petites dosis d’història, que et deixaran un bon regust de la vila.
Senderisme
Diferents itineraris per Les Fonts d’Argentona:
Ruta 1
En aquest circuit visitarem les següents fonts:
Font del Mig
Font del Camí – Construïda l' any 1999
Font de les Sureres – Construïda l' any 1999
Font de l' Esquirolet – Construïda l' any 1998
Font de l' Esquirol – Construïda l' any 1998
Font del Grup – Construïda l' any 1993
Font del Ferro – Restaura al 1994
El recorregut te una longitud de 2,5 Km, i una durada de 80 minuts, tot sumar-hi el temps de parada a cada lloc.
Ruta 2
En aquest circuit visitarem les següents fonts:
Font del les Oliveres
Font de de la Cua Llarga
Font d'en Baló
Font de la Puput
Font d'en Miliu
Font Picant
El recorregut te una longitud de 6,060 Km, i una durada de 80 minuts, tot sumar-hi el temps de parada a cada lloc.
Ruta 3
En aquest circuit visitarem les següents fonts:
Font del Gavatx
Font dels Castanyers
Font del Castanyer
Font d'en Quico
Font del Roure
El recorregut te una longitud de 5,075 km, i una durada de 73 minuts, tot sumar-hi el temps de parada a cada lloc.
Senders d'Argentona
Senders d'Argentona és un petit recull de totes les rutes de senderisme que podeu trobar a Argentona. Rutes per fer en bici o a peu que us permetran conèixer el nostre patrimoni natural i singular, com ara el gran nombre de fonts que hi ha al municipi.
En aquest tríptic, us mostrem les rutes que es poden fer des de cada punt de sortida que hi ha al municipi, amb la indicació de les rutes de cada zona.
Per ampliar la informació d'aquestes rutes i per conèixer com fer-les, us recomanem la Guia Alpina d'Argentona i que consulteu el web municipal de l'Ajuntament, www.argentona.cat, on trobareu la descripció detallada de cada ruta.
Al Castell de Burriac des d'Argentona:
Punt d'inici: Plaça de l'església de Sant Julià d'Argentona
Longitud: 10 km
Desnivell: 140 m
Durada: 2h 30 min
Dificultat: mitja
Per a més informació, podeu visitar la pàgina web http://www.diba.cat/parcsn/parcs/plana.asp?parc=6&m=61&s=371&o=6.
Itinerari Ornitològic Riudemeia:
Recorregut: Argentona. Riera d'Òrrius o d'Ameia, Òrrius.
Punt d'inici: km 6,175 de la carretera C-1415c (ctra. de Papers que comunica Argentona amb Granollers)
Longitud: 4,9 km
Durada: 1 h 30 min
Dificultat: baixa
Per més informació podeu visitar la pàgina web: www.diba.cat/parcsn
Via Romana de Parpers
És un dels principals jaciments arqueològics del poble. El camí transcorre el Fondo de la Gallega, entre Can Navàs i la part alta de Parpers. Era un camí fondal emprat pels ibers per creuar la serralada. Amb la romanització de la zona (s I i II ac) els camins es transformen en una xarxa de comunicacions ben ordenada. Comunicava Iluro (Mataró) amb Semproniana (Granollers). El 1 km conservat a Argentona forma part de la via Sèrgia que comunicava Vic, Caldes de Montbui, la Roca del Vallés i Mataró. El s XVI es va fer una restauració. El camí s’utilitzava fins mitjan s XIX i en construir la comarcal 1415 es converteix en un camí torrenter i abandonat. Des del 83 és Monument Històric Artístic. Avui encara es conserva parts com el pont, part dels murs amb desguàs i els guardarodes sota els murs, a més s’ha tornat a restaurar amb una injecció de diners important de la Generalitat de Catalunya i de la Caixa Laietana.
Gener
Cavalcada de reis
Festa major d’hivern
Tres Tombs
Febrer
Carnestoltes
Abril
Festa de l’Esport
Sant Jordi
Juny
Diada de la flor i fira d’artesania
Dia de la música
Juliol
Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa
Agost
Festa Major de Sant Domingo
Setembre
Diada Nacional de Catalunya
Festa Major del veïnat de Sant Miquel del Cros
Octubre
Tardor literària
MERCATS
Mercat municipal > de dilluns a dissabte al matí
Mercat de marxants > divendres matí
LLOCS PER VISITAR
La Sala > Acabada la guerra, l’any 1944 va sorgir la idea de crear un local públic de grans dimensions per acollir espectacles culturals i activitats socials. L’impulsor del projecte va ser Julià Carbonell, llavors alcalde i president de la Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos de Argentona. Carbonell va convèncer els pagesos i comerciants perquè col·laboressin econòmicament en el projecte, que finalment es va inaugurar l’any 1949.
Plaça Nova > La plaça nova és el cor de la població d’Argentona. És l’escenari dels principals actes de la Festa Major i moltes altres festes i mercats alternatius que es fan a l’aire lliure. Lloc de reunió d’avis, pares i fills, aquesta plaça és idònia per jugar, anar amb bici i amb patinet.
Casa Puig i Cadafalch > Habitatge modernista edificat entre els anys 1897 i 1905 per l’arquitecte Puig i Cadafalch com a casa d’estiueig per a la seva família.
Església de Sant Júlia > s’estil gòtic tardà. Presenta una magnífica rosassa rematant el portal, i també la capella modernista del Sacrament, obra de Puig i Cadafalch. Cal destacar l’interior del temple els tapissos de Josep Grau Garriga i el mosaic de la Mare de Déu de Montserrat, obra de la nissaga d’artistes locals formada per Rodolf Tur i els seus fills Lídia, Rodi i Jordi Tur Font.
Església de Sant Sebastià > situada al nord del poble, sobre un turonet de 100 m ja que les esglésies en honor al sant pretenien evitar la pesta als pobles i ciutats i per això la seva posició. 1es notícies de s XVI, i restaurada a mitjan del XX. Cada any es fa un ofici religiós el 20 de gener, es reparteixen sagetes i des del 1981 hi ha concert de la coral Llaç d’ Amistat.
El Tramvia > Va unir Mataró i Argentona durant gairebé 40 anys i va ser testimoni de moltes històries d’amor entre la gent de Mataró i Argentona.
Museu del Càntir > únic en la seva especialitat. Compta amb més de 3000 exemplars de totes les procedències i tipologies, des de l’Edat de Bronze a Picasso. L’edifici, construït l’any 1991, conserva el portal rodó i la finestra de l’antiga casa del mateix indret.
ESPAIS NATURALS
El castell de Burriac > A 401 metres sobre el nivell del mar s’aixequen les restes del castell de Burriac, visible des de diversos punts del Maresme. Es té constància de la seva existència des de l’any 1017, quan la comtessa Ermessenda li va entregar al seu fill Ramon Berenguer I. Era conegut antigament com a “castell de Sant Vicenç” fins que el 1313 va adquirir el nom de "Burriac" a través d’un llegat testamentari. Durant l’edat mitjana va pertànyer a diversos pobles dels voltants, Cabrera de Mar se´n va quedar la propietat però l’any 1931 quan el va adquirir a la família dels Copons, marquesos de Moià.
Tot i això els argentonins ens sentim el castell com a propi i és fàcil trobar-s´hi gent del poble els caps de setmana. A més, el castell de Burriac serveix de baròmetre improvisat a molts argentonins, ja que com diu la dita: “núvols a Burriac, pluja aviat”.
La Font Picant > Durant molt de temps la Font Picant va ser un punt de trobada i esbarjo molt important a la vila i la rodalia. Fou a mitjans s. XIX, a causa de les propietats curatives de l'aigua de la font, que hi fou construït un balneari amb 60 habitacions on acudien a fer cures importants personatges de la burgesia.
El 1898, però, el balneari tancà les portes i durant un temps el nou propietari intentà, sense èxit, l'explotació de les aigües "Argentona". El 1900, l'entorn fou urbanitzat amb una nova avinguda i la construcció de xalets de lloguer.
Al llarg del s. XX, acudia a l'indret molta gent, entre ells molts mataronins, que hi pujaven amb el tramvia per passar-hi el diumenge i prendre aigua amb anissos. Fins el 1976 encara s'utilitzà el mostrador on se servia l'aigua picant.
Posteriorment, l'indret caigué en un abandonament del qual encara no s'ha recuperat i en l'actualitat les seves restes són només un trist record de l'activitat que hi tingué lloc anys enrere. Sortosament, l'any 2002 l'Ajuntament d'Argentona n'adquirí la propietat i ha rehabilitat l'espai a través de programes formatius com els Taller d'ocupació en jardineria-forestal, paleteria i pintura.A més durant el 2010 s'ha retrobat la veta d´aigua picant original i ara la font Picant obre les dues aixetes laterals, connectades directament amb la mina, cada dia, de nou del matí a sis de la tarda.
L'espai és de lliure accés.
Font de Sant Domingo o Sant Domènec > Els seu orígens es remunten al segle XV, si bé la font actual data de 1883, amb reformes de l’any 1958. Per la Festa Major, el dia 4 d’agost, es fa l’acte de la benedicció de les aigües, tradició que té el seu origen en l’antic aplec de Sant Domènec, iniciat al segle XVII, en el que la vila féu un vot de poble al sant per tal que protegís les aigües de l’epidèmia que afectava tot el país. Aquesta tradició ha donat lloc actualment a la Festa del Càntir d’Argentona, la qual es complementa amb una gran Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa.
Font del Mig > D’aquesta font brollaven aigües medicinals que feien que l’indret un espai concorregut. La font està presidida per un cobert d’obra i l’actual espai s’utilitza cm a zona de picnic familiar i de festes infantils.
RUTES TURÍSTIQUES
Culturals
Coneix Argentona. Un passeig històric i cultural per la vila > aquesta ruta està pensada per fer una visita pels punts de més interès històrics i culturals del nucli urbà (edificis emblemàtics, modernistes i les fonts més properes al nucli). El punt de partida i d’arribada és l’Avinguda Puig i Cadafalch davant del monument del Tramvia. L’Ajuntament distribueix els tríptics informatius.
Ruta de Puig i Cadafalch (Mataró – Argentona) > Argentona va ser la vila d’estiueig de molts residents del Maresme i del Barcelonès i avui encara es poden visitar moltes cases que testimonien d’aquest fet. Josep Puig i Cadafalch hi és l’arquitecte de l’estil modernista més reconegut. Hi va construir entre altres la seva pròpia Casa d’estiueig a la plaça de Vendre, i la Casa Garí, una antiga masia catalana que va ser transformada en un palau nobiliari i que està als afores de la vila.
Amb la rutes és visiten, entre d'altres, els exteriors de la casa Can Gari, i la capella del sagrament d'Argentona.
Tastargentona és una ruta molt especial: un recorregut on et mostrem els productes singulars elaborats a Argentona, acompanyats de petites dosis d’història, que et deixaran un bon regust de la vila.
Senderisme
Diferents itineraris per Les Fonts d’Argentona:
Ruta 1
En aquest circuit visitarem les següents fonts:
Font del Mig
Font del Camí – Construïda l' any 1999
Font de les Sureres – Construïda l' any 1999
Font de l' Esquirolet – Construïda l' any 1998
Font de l' Esquirol – Construïda l' any 1998
Font del Grup – Construïda l' any 1993
Font del Ferro – Restaura al 1994
El recorregut te una longitud de 2,5 Km, i una durada de 80 minuts, tot sumar-hi el temps de parada a cada lloc.
Ruta 2
En aquest circuit visitarem les següents fonts:
Font del les Oliveres
Font de de la Cua Llarga
Font d'en Baló
Font de la Puput
Font d'en Miliu
Font Picant
El recorregut te una longitud de 6,060 Km, i una durada de 80 minuts, tot sumar-hi el temps de parada a cada lloc.
Ruta 3
En aquest circuit visitarem les següents fonts:
Font del Gavatx
Font dels Castanyers
Font del Castanyer
Font d'en Quico
Font del Roure
El recorregut te una longitud de 5,075 km, i una durada de 73 minuts, tot sumar-hi el temps de parada a cada lloc.
Senders d'Argentona
Senders d'Argentona és un petit recull de totes les rutes de senderisme que podeu trobar a Argentona. Rutes per fer en bici o a peu que us permetran conèixer el nostre patrimoni natural i singular, com ara el gran nombre de fonts que hi ha al municipi.
En aquest tríptic, us mostrem les rutes que es poden fer des de cada punt de sortida que hi ha al municipi, amb la indicació de les rutes de cada zona.
Per ampliar la informació d'aquestes rutes i per conèixer com fer-les, us recomanem la Guia Alpina d'Argentona i que consulteu el web municipal de l'Ajuntament, www.argentona.cat, on trobareu la descripció detallada de cada ruta.
Al Castell de Burriac des d'Argentona:
Punt d'inici: Plaça de l'església de Sant Julià d'Argentona
Longitud: 10 km
Desnivell: 140 m
Durada: 2h 30 min
Dificultat: mitja
Per a més informació, podeu visitar la pàgina web http://www.diba.cat/parcsn/parcs/plana.asp?parc=6&m=61&s=371&o=6.
Itinerari Ornitològic Riudemeia:
Recorregut: Argentona. Riera d'Òrrius o d'Ameia, Òrrius.
Punt d'inici: km 6,175 de la carretera C-1415c (ctra. de Papers que comunica Argentona amb Granollers)
Longitud: 4,9 km
Durada: 1 h 30 min
Dificultat: baixa
Per més informació podeu visitar la pàgina web: www.diba.cat/parcsn
Via Romana de Parpers
És un dels principals jaciments arqueològics del poble. El camí transcorre el Fondo de la Gallega, entre Can Navàs i la part alta de Parpers. Era un camí fondal emprat pels ibers per creuar la serralada. Amb la romanització de la zona (s I i II ac) els camins es transformen en una xarxa de comunicacions ben ordenada. Comunicava Iluro (Mataró) amb Semproniana (Granollers). El 1 km conservat a Argentona forma part de la via Sèrgia que comunicava Vic, Caldes de Montbui, la Roca del Vallés i Mataró. El s XVI es va fer una restauració. El camí s’utilitzava fins mitjan s XIX i en construir la comarcal 1415 es converteix en un camí torrenter i abandonat. Des del 83 és Monument Històric Artístic. Avui encara es conserva parts com el pont, part dels murs amb desguàs i els guardarodes sota els murs, a més s’ha tornat a restaurar amb una injecció de diners important de la Generalitat de Catalunya i de la Caixa Laietana.
NO
Contingut relacionat
Durant dos dies el museu obre les portes de forma gratuïta a tot el públic que vulgui visitar-lo.
Durant els dos dies s’aniran projectant, a la...
Durant els dos dies s’aniran projectant, a la...
Visita guiada a diversos edificis modernistes que l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch va construir a
la seva ciutat, Mataró, i a la població...
la seva ciutat, Mataró, i a la població...
La guerra obliga en Konan, un elefant de la Costa d’Ivori, a marxar de casa seva. Inicia el viatge amb la seva família,però es troba amb altres...
‘M.A.R.E.’ és un espectacle musical i de teatre d’objectes...